Regionaal

Strooiwagens minder uitgerukt dan voorgaande jaren

De strooiwagens van Rijkswaterstaat zijn in de winter van 2018/2019 minder uitgerukt dan eerdere jaren. Met iets meer dan 56 miljoen kg zout is er een stuk minder gestrooid dan het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kg per jaar.

Rijkswaterstaat had aan het begin van de winter 200 miljoen kg strooizout op voorraad. Vorige winter (2017/2018) is in totaal 90 miljoen kg strooizout verbruikt en in de winter 2016/2017 was dat ruim 75 miljoen kg.

Met iets meer dan 17 miljoen kg zout voert de week van 20 tot 27 januari 2018 de boventoon van afgelopen winter. In deze week hebben de strooiwagens van Rijkswaterstaat ruim 262.000 km’s gereden om de snelwegen schoon en veilig te houden. Dat is een afstand van maar liefst 6,5 keer de wereld rond. Met de inzet van 546 strooiwagens, 350 sneeuwschuivers, 2 Firestorms en een Lavastorm is de gladheid afgelopen winter bestreden.

Zachte winter

De afgelopen winter was volgens het KNMI zacht. Vooral de maanden december en februari 2018 waren zeer zacht. Ondanks het zachte weer waren er deze winter zeker ook dagen met winterse omstandigheden. Op 16 december viel 1 tot 3 cm sneeuw die in een groot deel van het land enige tijd bleef liggen. Op 22 januari viel er in een groot deel van het land enkele centimeters. De avondspits was met 525 km de drukste van dit jaar tot nu toe. Op 25 januari ontstond er gladheid door ijzel in het noordoosten waarvoor het KNMI code oranje uit gaf. Op 13 april zijn de strooiwagens voor het laatst uitgerukt. Dit was in de provincie Gelderland.

Kijktip ‘Strijd tegen de file’

Op donderdag 2 mei wordt op NPO 1 om 21.30u de tweede aflevering van de vierdelige serie ‘Strijd tegen de file’ uitgezonden. De invloed van het weer op de files staat in deze aflevering centraal. Ook de gladheidsbestrijding van Rijkswaterstaat komt in beeld. Gladheidscoördinator Tim Olsthoorn geeft tekst en uitleg over de inzet op snelwegen.

Gladheidbestrijding

Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In de zomer bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen. Het zout wordt ingekocht en verdeeld over de 5 centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. Tijdens de zogeheten vlootschouw in september en oktober wordt al het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers dan een opfriscursus en worden de strooiroutes verkend.