Regionaal

Verbindingsweg A16 richting A20 Hoek van Holland gesloten

Van vrijdagavond 26 mei 2023 22.00 uur tot dinsdagochtend 30 mei 05.00 uur is de verbindingsweg A16 richting de A20 Hoek van Holland dicht. Verkeer vanuit Dordrecht richting Hoek van Holland wordt omgeleid via de A15 en de A4 Beneluxtunnel. Houd rekening met 10-15 minuten extra reistijd.

Bouwcombinatie De Groene Boog voert dit weekend in opdracht van Rijkswaterstaat onder andere werkzaamheden uit aan de steunpunten voor het nieuwe viaduct over het Terbregseplein. Dit viaduct gaat de bestaande A16 verbinden met de nieuwe A16 Rotterdam.

Omleidingen

Tijdens het weekend van 26 tot 30 mei geven gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg de omleidingsroutes aan.

  • Verkeer vanuit Dordrecht richting Hoek van Holland rijdt om via de snelweg A15 en A4 Beneluxtunnel.
  • Verkeer dat vanaf de naastgelegen rijbaan de A20 opkomt kan via afrit Capelle aan den IJssel (16) keren richting de A20.

Bij grote drukte verwijst Rijkwaterstaat via informatiepanelen boven en langs de weg naar alternatieve routes.

Terbregseplein

Het Terbregseplein, waar de A16 en A20 op elkaar aansluiten, is een van de drukste verkeersknooppunten van Nederland. Over dit knooppunt bouwen we een viaduct dat het nieuwe stuk snelweg, A16 Rotterdam, verbindt met de al bestaande A16. Het viaduct wordt, zonder het verkeer te hinderen, over de bestaande infrastructuur heen geschoven. Aan de voorkant van het viaduct zit de ‘lanceerneus’. Een blauw stalen frame dat de wegdekken over de steunpunten en het bestaande wegennet begeleidt. De lanceerneus zorgt ervoor dat de afstand tussen de steunpunten wordt overbrugd en dat het gewicht van het wegdek goed wordt verdeeld. Het steeds maar groeiende wegdek schuiven we in een cyclus van drie weken over het Terbregseplein heen.

Werkzaamheden

Tijdens de weekendafsluiting wordt de blauwe hulptoren van het steunpunt dat direct naast de snelweg staat, verwijderd en verplaatst naar het naastgelegen steunpunt. Daarnaast wordt er op de verbindingsboog nieuw asfalt gelegd en nieuwe markering aangebracht.

Nieuwe snelweg: A16 Rotterdam

Rijkswaterstaat werkt aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De 11 kilometer lange verbinding is de eerste snelweg in Europa met een energieneutrale tunnel. De A16 Rotterdam moet bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.

Advies aan weggebruikers

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie;
  • Houd rekening met extra reistijd;
  • Pas, indien mogelijk, uw reisgedrag aan om vertraging door de werkzaamheden te vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route;
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden boven en langs de weg.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om hun reis voor te bereiden op de pagina geplande werkzaamheden.