Verbod op Stadswandeling010 opgeheven

Na een geslaagde politieke lobby mag er dit weekend weer gewandeld worden. Het gemeentelijke verbod op het Rotterdamse wandelconcept Stadswandeling010 viel de initiatiefnemers Rutger en Hanna rauw op hun dak. Er was met veel zorg en aandacht gezocht naar een manier om aan alle corona-maatregelen te voldoen en toch de horeca te steunen. Het Covid-19 team van de gemeente Rotterdam vond het concept in strijd met de noodwet en verbood begin februari de stadswandelingen. Argumenten waren dat: het concept te veel leek op een centraal georganiseerd evenement en er vaste wandelroutes en tijdsloten waren.

Er werd een positieve politieke lobby gestart en de Rotterdamse politieke partijen: VVD, Leefbaar Rotterdam, Denk, PVDA en D66 stelden – tijdens de raadsvergadering van 10 februari – vragen aan Burgemeester Aboutaleb. De hoofdvraag: onder welke voorwaarden kunnen winkelconcepten langs Rotterdamse horeca wel doorgang vinden? De horeca is tenslotte open voor afhalen en wandelen mag met maximaal 2 personen of als huishouden. Voormalig nachtburgemeester van Rotterdam Jules Deelder (R.I.P) vatte het thema van deze problematiek goed samen: “binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.”

Na overleg met de initiatiefnemers en aanpassingen aan het concept kwamen de gemeente Rotterdam en Stadswandeling010 tot een akkoord. Een goed bericht voor zowel de Rotterdamse horeca als de Rotterdamse wandelaars. De verkoop van de Stadswandeling010 weer van start gegaan. Onder de voorwaarden dat:

  • Er geen vaste dagen, startpunten of tijdsloten meer zijn
  • dat de stempelkaart voor de Stadswandeling010 geldig is van donderdag tot en met zondag
  • er geen vaste routes meer worden aangeboden
  • de stempelkaart laat zien bij welke horeca je lekker eten en drinken kunt afhalen.


Rutger van Stigt Thans geeft aan, “blij te zijn de horeca weer een hart onder de riem te kunnen steken met gasten en omzet. Ook kunnen de Rotterdammers weer gaan wandelen. De aanpak van de gemeente oogst respect en past goed bij de slogan van Rotterdam: Let’s make it happen. Jules zou trots zijn.”