Vernieuwde website ‘School op Seef’ nog beter geschikt voor basisscholen in Z-H

De website SCHOOLopSEEF.nl, de digitale schatkamer vol lesmateriaal en informatie over verkeersveiligheid, was na jaren toe aan modernisering. Er is een nieuwe structuur en een nieuwe look. Provinciaal Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder van Ridderkerk en bestuurder van de MRDH Peter Meij hebben de nieuwe site officieel in gebruik genomen. Nu kunnen ouders, scholen en gemeenten nog beter hun weg vinden. Honderden basisscholen in Zuid-Holland maken wekelijks gebruik van het lesaanbod.

De nieuwe website is beter bruikbaar voor de verschillende doelgroepen. Zo krijgen scholen een beter beeld van alle mogelijkheden die SCHOOL op SEEF biedt. Ook kunnen ze eenvoudiger hun eigen activiteiten plannen en het SCHOOL op SEEF-label of verlenging daarvan aanvragen. Gemeenten en regio’s zien in één oogopslag welke scholen actief zijn en ouders zijn via de nieuwe website beter bereikbaar.

Nieuwe vormgeving

De frisse en moderne uitstraling van de nieuwe website valt meteen op. Met behoud van de huisstijlkleuren en het zebra-logo sluit de vormgeving nu aan op ‘Maak een punt van nul’. Zo is meteen duidelijk dat SCHOOL op SEEF daarbij hoort.

Lesmateriaal

De lessen zijn opnieuw geordend en samengevoegd in lespakketten, zodat de samenhang tussen de leermiddelen duidelijk wordt. De lessen en plattegronden van Verkeerskunsten, de praktische methode voor verkeerseducatie, zijn nu ook toegankelijk voor scholen met een inlogcode. Ouders en leerkrachten kunnen losse materialen en lespakketten filteren met de zoekterm “voor thuis”. Zo vinden ze alle onderdelen gericht op ouders, zoals de ouder-tipkalender.

MijnSEEF

Het labelonderdeel van de website, MijnSEEF, is vereenvoudigd. Dat heeft voordelen voor meerdere partijen. Scholen kunnen nu gemakkelijk laten zien wat ze aan verkeersveiligheid en -educatie doen. Ze hoeven niet meer tweemaal dezelfde gegevens in te vullen voor monitoring en labelaanvraag. Gemeenten kunnen bovendien beter volgen hoe scholen ervoor staan. En ook voor de commissieleden die labelaanvragen beoordelen wordt het werk overzichtelijker.

Labelcriteria

De criteria voor het verkeersveiligheidslabel zijn opnieuw bepaald. In de nieuwe situatie beslaan ze drie hoofdonderwerpen: planmatige organisatie, ouderbetrokkenheid en verkeersonderwijs, en schoolomgeving en schoolthuisroutes. Om voor het label in aanmerking te komen moet een school voortaan praktische verkeerseducatie aanbieden in alle groepen.

Samen ontwikkeld

ROV Zuid-Holland vernieuwde de website samen met gebruikers uit de regio’s. Projectleider Wiesje Hofstede vertelt: “We hebben projectleiders gedragsbeïnvloeding en verkeersleerkrachten gevraagd naar hun gebruikservaringen en wensen. Een aantal van hen werkte actief mee aan de nieuwe website, bijvoorbeeld door de lespakketten samen te stellen. Ook hielpen veel beoogde gebruikers ons om de nieuwe website te testen.”