Regionaal

Vierduizend kilometer wandelplezier in Zuid-Holland

Het laatste stuk van het Wandelroutenetwerk Zuid-Holland is opgeleverd: 470 kilometer wandelpad door de Hoeksche Waard. Het totale wandelroutenetwerk in de provincie is nu ruim 4.000 kilometer lang – dat is zover als van Den Haag tot aan de Zwarte Zee.

In 2010 heeft de provincie de ambitie omarmd om door heel Zuid-Holland een netwerk van wandelpaden aan te leggen met herkenbare bewegwijzering via knooppunten. Aan de hand van deze knooppunten, een online wandelrouteplanner en bijbehorende app,  kunnen wandelaars zelf hun route uitstippelen en het gevarieerde Zuid-Hollandse landschap ontdekken. Stichting Wandelnet heeft becijferd dat er in Zuid-Holland jaarlijks ruim 80 miljoen wandelingen worden gemaakt (Nationale Wandelmonitor 2016). Naast wandelroutes zijn er in de provincie ook fiets-, vaar- en ruiterroutes. Het totale recreatieve routenetwerk in Zuid-Holland heeft een lengte van 7.000 kilometer.

Gedeputeerde Han Weber opende op 27 september samen met Paul Boogaard (bestuurder samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard) het wandelroutenetwerk in de Hoeksche Waard: “Wandelen is leuk, gezond en duurzaam en het is dan ook een heel goede manier om erop uit te trekken. En waar wandelroutes en knooppunten liggen ontstaan ook kansen voor ondernemers. Denk aan horeca, fiets- en kanoverhuur. Laten we ons samen inzetten voor goed onderhoud van het wandelroutenetwerk, en stimuleren dat veel mensen er gebruik van maken.”

Vrijwilligers

Het wandelroutenetwerk is tot stand gekomen dankzij de inzet van vele partners, waaronder gemeenten, agrarische natuurverenigingen, leden van de vereniging voor wandelaars TeVoet en de ANWB. De provincie investeerde 5 miljoen euro in de bewegwijzering. Diverse andere partijen maakten het netwerk mede mogelijk, bijvoorbeeld door hun land gedeeltelijk open te stellen voor wandelaars, routes te verkennen of een deel van het onderhoud op zich te nemen. Tijdens de feestelijke opening van het wandelroutenetwerk in de Hoeksche Waard spraken de aanwezige partners uit dat zij ook in de toekomst zullen samenwerken aan het behoud van het routenetwerk. Vooral de vele vrijwilligers zullen daarbij een onmisbare rol vervullen. Gedeputeerde Weber: “Ik ben ontzettend trots op alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor dit mooie resultaat. Zonder hen hadden we het Wandelroutenetwerk Zuid-Holland nooit kunnen realiseren.”

Wandelgids Zuid-Holland

Ter gelegenheid van de voltooiing van het Wandelroutenetwerk Zuid-Holland is bij uitgeverij Elmar een wandelgids verschenen. De gids bevat een selectie van de mooiste wandelingen in Zuid Holland, beschreven door zeer ervaren wandelaars. Deze bijzondere gids is niet verkrijgbaar in de winkel, maar wordt verspreid via de partners van het wandelroutenetwerk en is bijvoorbeeld bij bezoekerscentra te verkrijgen. Wie interesse heeft in een exemplaar van de wandelgids, doet er goed aan Facebook en Twitter van de provincie goed in de gaten te houden. Binnenkort start een prijsvraag over het wandelroutenetwerk en de winnaars ontvangen een wandelgids.