Regionaal

Vrijdag jongerendag van Wereldhavendagen biedt blik in maritieme toekomst

Vrijdag 2 september 2022 is de 45e editie van de Wereldhavendagen van start gegaan in Rotterdam. De vrijdag van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland staat altijd in het teken van de generatie die de toekomst gaat vormgeven. Duizenden scholieren, studenten en young professionals doken bij de stands op de kades en carrièrebeurs MATCH diep de haven in. Ook kwam de E1-powerboat RaceBird voor het eerst in actie.

Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, luidde vanaf een sleepboot met een ‘nautisch saluut’ van de scheepshoorn deze 45e jubileumeditie van de Wereldhavendagen in. Daarvoor zagen de vroeg toegestroomde toeschouwers op de kades en Erasmusbrug de paratroopers van de Koninklijke Marine al op spectaculaire wijze met parachutes naar beneden komen. Het was een de start van een zonovergoten dag vol demonstraties op het water, excursies in de stad en het havengebied, en duizenden bezoekers die de stands van deelnemende organisaties en bedrijven op de kades bezochten.

Jongeren zijn de toekomst

Wie deze vrijdag om zich heen keek, zag letterlijk de toekomst van de haven en de scheepvaart. Zoals gebruikelijk stond de eerste dag van de Wereldhavendagen in het teken van jongeren. De talloze deelnemende organisaties presenteerden hun innovaties en slimme oplossingen en lichtten jonge bezoekers in over de mogelijkheden van een havencarrière. Daarmee is de Wereldhavendagen een mooi blauwdruk van de haven: een dynamische, diverse en inclusieve plek, waar voor iedereen carrièremogelijkheden zijn.

Honderden kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs volgden de Havenspeurneuzen-speurtocht over het evenemententerrein en leerden daarbij allerlei feiten en weetjes over de haven. Andere klassen volgden een les in het Belasting & Douane Museum, Maritiem Museum Rotterdam, Mariniersmuseum en het Wereldmuseum of kregen een rondleiding op een ferry van P&O. Bij ‘career event’ MATCH in LantarenVenster lieten zo’n duizend mbo-, hbo- en wo-studenten en young professionals zich bij 31 havenbedrijven voorlichten over de mogelijkheden van een carrière. Daarnaast waren er diverse workshops, seminars en een college tour met Jong Haventalent Margriet Geluk. Bij EIC Mainport in Rozenburg hadden vier basisschoolklassen het geluk om als allereerste ‘Wild Port of Europe’ te mogen zien. Deze verrassende natuurfilm over de Rotterdamse haven draait pas in oktober in de bioscoop.

De toekomst van racen op het water

Over een blik in de toekomst gesproken: onder toeziend oog van het toegestroomde publiek werd ‘s middags de E1 RaceBird te water gelaten. Deze futuristische, elektrisch aangedreven ‘powerboat’ die tot wel 93km/uur vaart, wordt gezien als de toekomst van racen op het water. Ook de kadestand met racesimulators kon de hele dag op veel belangstelling rekenen. Gisteren kondigde de E1 aan een intentieverklaring te hebben ondertekend met het Rotterdamse bedrijf Purpose Pole Position. De organisaties willen de mogelijkheid onderzoeken van een toekomstig WK powerboatracen in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen. De E1 RaceBird geeft de rest van de Wereldhavendagen dagelijks een demonstratie op het water.


Avondshow

Met het aanbreken van de zaterdag maakt Rotterdam zich ook op voor de terugkeer van de traditionele avondshow. De duizenden verwachte bezoekers op de kades en Erasmusbrug kunnen genieten van een feestelijk verlichte schepenparade, muziek, een lichtshow en optreden van de Rotterdam Drag Show vanaf een groot drijvend showtheater op het water. Ook zal een spectaculair lichtkunstwerk worden onthuld, voordat het vuurwerk losbarst. De avondshow vindt plaats op zaterdag 3 september van 21:00 tot 23:00 uur en is te bekijken vanaf de kades rondom de Nieuwe Maas. Daarnaast zal de show live worden uitgezonden op de Facebook-pagina van de Wereldhavendagen en op Rijnmond.

Uiteraard zijn er op zaterdag 3 en zondag 4 september ook nog volop andere activiteiten van de Wereldhavendagen te bezoeken. De stands op de kades en schepen zijn nog het hele weekend te bezoeken en bewonderen. Ook zijn er nog twee volle dagen shows op het water (zie hier het tijdschema). Bovendien zijn er ook nog kaarten voor enkele excursies en tours in de stad en het havengebied verkrijgbaar via de website. Ook voor de voorvertoningen van ‘Wild Port of Europe’ in LantarenVenster zijn nog tickets verkrijgbaar.

Foto’s: Anne Reitsma