Regionaal

Waarschuwing voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden door sneeuw, ijzel en harde wind

Weggebruikers in het hele land moeten vanaf zaterdagavond rekening houden met gladheid door winterse omstandigheden. Het KNMI heeft daarvoor code oranje afgegeven, omdat een front met sneeuw en ijzel, in combinatie met zeer harde wind over ons land trekt. Op veel plaatsen kan er zich in de nacht naar zondag en zondag overdag een flink sneeuwdek vormen, wat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden voor het verkeer. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hier rekening mee te houden en indien mogelijk de reis uit te stellen.

Rijkswaterstaat is goed voorbereid en begint tijdig met strooien. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers staan ook drie speciale calamiteiten machines op strategische plaatsen in het land klaar. Ze komen in actie te komen om eventuele ijsplaten te bestrijden. Deze machines spuiten onder hoge druk een warme zoutoplossing (ca. 60 graden) op het ijs en gaan zo de gladheid te lijf.  Naast de gladheidbestrijding neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales. Daarnaast staan op strategische plekken extra bergers opgesteld. Die op die manier kunnen we weggebruikers die stranden zo snel mogelijk helpen. 

Advies

Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid mogelijk niet helemaal worden voorkomen. We hebben de komende dagen te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom adviseren we weggebruikers de reis uit te stellen. Weggebruikers die toch de weg op gaan  moeten rekening houden met zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Check vooraf de weersverwachting en verkeersinformatie en pas onderweg je rijstijl aan:  
• Pas je snelheid aan de omstandigheden aan; 
• Houd voldoende afstand;
• Wissel niet te veel van rijstrook;
• Rem niet te abrupt;
• Houd rekening met een langere reistijd;
• Kom je een strooiwagen of sneeuwschuiver tegen, geef hen de ruimte om de weg sneeuwvrij te maken. Ze zijn er voor uw veiligheid.

Bron: RWS