Op 17 maart 2021 zijn het geen waterschapsverkiezingen, maar nationaal beleid en wetgeving hebben wel gevolgen voor water(schappen). Vinden politieke partijen dat water belangrijk is bij de verdeling van de ruimte in Nederland? Hoe reageren ze op heftige regenbuien en toenemende droogte? Wordt er aandacht geschonken aan natuur, biodiversiteit, kwaliteit van water in de partijprogramma’s? Moet de vervuiler van water betalen?
Om een antwoord op die vragen te krijgen heeft Water Natuurlijk de verkiezingsprogramma’s van dertien politieke partijen langs een meetlat gelegd met criteria die kritiek zijn voor een toekomstbestendig waterbeleid in Nederland: het WaterRad. Om tijd en capaciteitsredenen hebben we niet alle partijen kunnen onderzoeken: zo is elke partij die bekeken is door minstens twee mensen doorgenomen.
Zeker voor een gebied als de Hollandse Delta is het nationale beleid op het gebied van water van groot belang. Bescherming tegen overstroming en een goed beheer van water om droge voeten en waterkwaliteit te garanderen zijn cruciaal om in de delta te kunnen wonen en werken. Met het WaterRad laat Water Natuurlijk zien hoe politieke partijen over de watertoekomst van ons land denken.”
Tevoren had Water Natuurlijk een manifest gestuurd naar de partijen die mee doen met de Tweede Kamer verkiezingen. Hierin staan de belangrijke water thema’s verwoord. Achteraf is beoordeeld hoe belangrijk deze partijen water vinden en hoe ze hier in het landelijk beleid mee om willen gaan.
De scores – tussen 34% voor FVD en PVV tot 97% voor GroenLinks – geven aan in hoeverre Water Natuurlijk haar WaterRad visie terugziet bij de verschillende partijen. GroenLinks, D66, Christen Unie en Partij voor de Dieren scoorden boven de 90% en vinden dus met Water Natuurlijk dat water en waterveiligheid voor ons land van groot belang zijn. Alle partijen hebben de gelegenheid gehad om op onze analyse te reageren.
Water Natuurlijk is de groene stem van de waterschappen en staat voor veilig, voldoende, schoon en gezond water voor mens, plant en dier; onderwerpen die in het WaterRad aan de orde komen.