Regionaal

Wereldhavendagen: avondshow ‘Lichtjes voor Sophia’ en optreden van Emma Heesters

Ook dit jaar vinden er tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op 1,2 en 3 september verschillende spectaculaire shows plaats op het water. Overdag zie je maritieme professionals in allerlei soorten en maten in actie.  Aan de avondshow op zaterdag is een speciaal element toegevoegd: ‘Lichtjes voor Sophia’. De deelnemers aan de schepenparade zijn verlicht ter ere van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en patiënten van dit ziekenhuis varen mee in de show. De vocalen van Emma Heesters begeleiden deze bijzondere parade. 

“Het programma bestaat uit verschillende shows van havenprofessionals”, vertelt Sabine Bruijnincx, directeur van de Stichting Wereldhavendagen. “Het gaat natuurlijk veel meer leven als je in het echt kan zien wat al die verschillende soorten schepen en teams kunnen. Dat is ook het doel van de shows overdag. De avondshow op zaterdag is altijd een spektakel. We zijn trots dat we dit jaar tijdens de schepenparade samenwerken met de stichting Vrienden van het Sophia. Speciaal voor de patiënten en de zorgverleners van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis schijnen alle schepen extra lichten. Er vaart ook een schip met patiënten mee.” 

Optreden Emma Heesters

Zoals altijd wordt het muzikale hoogtepunt van de Wereldhavendagen verzorgd door een ster van allure. De Nederlandse Emma Heesters zal tijdens de avondshow optreden vanaf het water midden op de Maas. Zij werd bekend met het uploaden van covers op YouTube en heeft ondertussen meer dan 5,5 miljoen volgers op haar kanaal. Haar hits zoals ‘Waar Ga Je Heen’ en ‘Loop Niet Weg’ zullen tijdens de schepenparade over het water schallen. De avond wordt afgesloten met een geweldige vuurwerkshow, die wordt afgeschoten vanaf een ponton nabij de Erasmusbrug.

Dagvullend programma

Het showprogramma wordt op vrijdag 1 september om 10 uur geopend met een landing van parachutisten van  Het Korps Mariniers. Ook zullen alle deelnemende schepen een nautisch saluut geven door gelijktijdig de scheepshoorn aan te zetten. Op zaterdag en op zondag beginnen de shows ook ’s ochtends en gaan non stop door tot 18.00 uur. De Koninklijke Marine verzorgt elke dag een antipiraterij- en een onderzeebootbestrijdingsdemonstratie. Daarnaast wordt er ook geraced op het water. Op zaterdag nemen de sloepen van de Maasrace  het tegen elkaar op en is de finish van de Dutch Marine Rowing challenge onder de Erasmusbrug. De zeilboten van het Rotterdam Offshore Sailing Team gaan op vrijdag en zondag de strijd met elkaar aan. En de ‘Racebirds’ van E1, het eerste kampioenschap voor volledig elektrisch aangedreven raceboten ter wereld, zijn elke dag te zien.Dat navigatie op de rivier een secuur taakje is, wordt duidelijk als P&O ferries ‘straatje gaat keren’. Het water lijkt breed, maar zo’n groot schip draaien vraagt om veel nautisch inzicht. Wat te doen als het toch mis gaat, wordt duidelijk tijdens de calamiteitenoefening op het op het water. Het dagvullende showprogramma maakt inzichtelijk wie welke rol op het water heeft! 

Kaartverkoop

De shows tijdens de Wereldhavendagen zijn te bekijken vanaf de kade en vanaf de dekken van de deelnemende open schepen. Het hele showprogramma is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. Net als het kadeprogramma zijn de shows van de Wereldhavendagen gratis. Voor excursies, vaartochten en tours moeten wel tickets gereserveerd worden. Dat is nu mogelijk op www.wereldhavendagen.nl.

Foto: Anne Reitsma Fotografie