Wereldhavendagen-expo ‘Jong In De Haven’ nu te zien op buitengevels Maritiem Museum Rotterdam

Maandag 29 augustus 2022 is de foto-expo ‘Jong In De Haven’ geopend, die tot eind september te zien is op de buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. De expo is onderdeel van de 45e editie van de Wereldhavendagen, die plaatsvindt op 2, 3 en 4 september 2022. Vaste Wereldhavendagen-fotografe Anne Reitsma portretteerde de generatie die bezig is de toekomst van de Rotterdamse haven vorm te geven.

Met nog een paar dagen te gaan, maakt Rotterdam zich op voor de 45e editie van de Wereldhavendagen. Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland viert een jubileum en staat stil bij het heden en toekomst van de haven. Die toekomst is vanaf vandaag letterlijk al te zien op de buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. Voor de derde jaar is hier het werk van Wereldhavendagen-fotograaf Anne Reitsma gratis te aanschouwen voor bezoekers van de Wereldhavendagen, het Maritiem Museum én toevallige voorbijgangers.

Jong in de haven

Al tien jaar legt Reitsma als vaste fotograaf van de Wereldhavendagen het evenement vast, maar ook de haven zelf en de mensen die er werken heeft zij graag voor de camera. Haar expo ‘Jong In De Haven’ bestaat uit 16 grote portretten en 6 panorama’s en staat in het teken van jongeren die in de Rotterdamse haven werken. Naar verwachting groeit het aantal open vacatures de komende jaren flink door de voortdurende energietransitie, de digitalisering van de haven en andere toekomstige uitdagingen. Reitsma geeft met haar fotoserie die toekomst letterlijk een gezicht.

“Alle verhalen die we tijdens de Wereldhavendagen proberen te vertellen, zijn op een of andere manier te herleiden naar jongeren,” vertelt Reitsma. “Ik wilde dus de huidige ontwikkelingen in de Rotterdamse haven door jonge ogen laten zien. In de context van het dagelijks werk waar iedereen in is gefotografeerd, wordt duidelijk dat de haven een ontzettend dynamische, diverse en inclusieve plek is, waar voor iedereen carrièremogelijkheden zijn.”

“Hoopgevend is ook dat tien van de 22 deelnemers vrouw zijn, zonder dat ik daar mijn best voor heb hoeven doen. Er is onder jongeren dus wel degelijk een verschuiving gaande in een wereld die vaak als ‘mannelijk’ wordt gezien. Ik ben door iedereen die meewerkte ontzettend warm ontvangen en ik heb genoten van hun enthousiasme en interesse.”

Expositie Fototentoonstelling geopend fotograaf Anne Reitsma. Titel van de Expo in het Maritiem Museum is Jong in de Haven. Reitsma legt jongeren vast met een baan in het maritiem segment.


Meer maritiem

De expo ‘Jong In De Haven’ is tot eind september voor iedereen gratis te zien aan de buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. Naast de expo vindt bij het Maritiem Museum tot en met 4 september ook het jaarlijkse Maritiem Festival plaats, met allerlei maritieme activiteiten voor jong en oud. Het volledige programma en de kaartverkoop vind je op de website. “Met deze Wereldhavendagen-expo op onze gevels en het Maritiem Festival, zetten we de uitdagende maritieme wereld letterlijk in de etalage. Een mooie samenwerking tussen de Wereldhavendagen en het Maritiem Museum,” aldus Bert Boer, directeur van Maritiem Museum Rotterdam.

Voor iedereen die zelf aan een maritieme toekomst denkt, of gewoon wil ontdekken waarom de Rotterdamse haven anno 2022 zo’n bijzondere plek is, kan ook terecht bij het uitgebreide programma van de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september. Dat bestaat uit een enorm aanbod kadeactiviteiten, shows op het water, excursies, vaartochten en tours door het havengebied en de stad, uiteraard de traditionele avondshow met vuurwerk. Kijk voor het volledige programma op de website van de Wereldhavendagen.

Foto’s: Guus Schoonewille