Regionaal

Wereldhavendagen start kaartverkoop

Aanstaande maandag 14 augustus 2023 om 12:00 uur start de kaartverkoop van de Wereldhavendagen. Ook dit jaar is er op 1,2 en 3 september een uitgebreid aanbod aan excursies, tours, rondvaarten en andere activiteiten naar plekken in de Rotterdamse haven waar je anders nooit komt. Bijna het gehele programma van het maritieme evenement is vrij toegankelijk en gratis, maar voor de excursies, rondvaarten en tours moet van tevoren een entreebewijs worden gekocht. Dat kan dus aanstaande maandag vanaf 12:00 uur via www.wereldhavendagen.nl.

Zo verzorgt P&O Ferries maar liefst twee keer een cruise van een hele dag door de haven. Vanaf de buitendekken heb je een geweldig zicht op wat er allemaal gebeurt in de haven, maar ook aan boord wordt er van alles georganiseerd. Ga terug in de tijd en vaar mee aan boord van gerestaureerde schepen en bekijk de modernste haven van Nederland vanuit een historisch decor. Voor degenen zonder zeebenen zijn er verschillende wandel- en fietstours, waarbij je (al dan niet op eigen houtje) de diversiteit van de haven ontdekt. Op de website vind je welke schepen een rondvaart aanbieden of welke wandel- en fietsroutes er zijn.

Innovatieve bedrijven

Dat er ruimte is voor innovatie in de Rotterdamse haven, wordt duidelijk uit de excursies naar de eerste drijvende boerderij ter wereld, Floating Farm. Hier kan je zien hoe de boerderij de stad in is gebracht. Je krijgt ook de kans om het zuivel en kaas te proeven dat hier geproduceerd wordt. Of bezoek de Stadshaven Brouwerij. Daar leer je over het brouwen van bier in de stad en de ontwikkeling van een stadsdeel tot toekomstige hotspot. Op het RDM-terrein krijg je een rondleiding over het Innovation Dock. Diverse bedrijven laten hun vernieuwingen zien en leggen uit hoe deze tot stand zijn gekomen.

Divers aanbod

Een scala aan bedrijven presenteert zich voor het eerst op de Wereldhavendagen, zelfs in de aangrenzende Drechtsteden. Dit jaar opent superjachtbouwer Oceanco bijvoorbeeld haar deuren, voor een bijzonder inkijkje op de werf. Bij Damen Shiprepair, een van de grootste reparatiewerven van Europa, zie je dan weer hoe diverse reparaties aan schepen worden uitgevoerd. IHC in Kinderdijk neemt je tijdens de rondleiding mee aan boord van een van de unieke Beagle trailing suction hopper dredgers. Ten slotte kun je overdag en in de avond op bezoek bij de APM-terminals: Europa’s modernste en veiligste containerterminal, die jaarlijks 2,7 miljoen twintig voet-containers verwerkt met tien diepzeekranen. 

Kortom, een erg divers programma met excursies, tours en rondvaarten. Interessant voor zowel havenveteranen, als voor nieuwelingen of studenten en zij-instromers die op zoek zijn naar een loopbaan in een innovatieve en dynamische omgeving. Reserveer je plek of koop je kaartje vanaf maandag 14 augustus om 12:00 uur op wereldhavendagen.nl.

Het volledige programma van de Wereldhavendagen is te vinden op wereldhavendagen.nl.

Foto: Anne Reitsma Fotografie