Regionaal

Werken aan dementievriendelijke regio

De gemeente Ridderkerk gaat samen met Barendrecht, Albrandswaard en dertien welzijns- en zorgorganisaties in de regio aan de slag voor een ‘dementievriendelijke regio’. De zestien partijen ondertekenden daarvoor vorige week donderdag een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde tijdens het goedbezochte minisymposium ‘Samen dementievriendelijk’ in de Hofzaal van het gemeentehuis aan het Koningsplein. 

“Hen op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans zelfs nog groter: een op de drie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. Maar door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Dat zijn forse getallen”, zei wethouder Marten Japenga voor een zaal voor professionals. Een van de andere sprekers was professor Anne- Mei The, hoogleraar dementie aan de Universiteit van Amsterdam. 

Vijftig ziektes 

Dementie is een verzamelnaam van vijftig ziektes, die met elkaar gemeen hebben dat zenuwcellen in de hersenen kapotgaan. Of de verbindingen tussen die cellen waardoor informatie niet goed meer verwerkt kan worden. Dat proces kan heel snel gaan, maar ook heel langzaam. 

Tijdens het symposium werd duidelijk, dat dementie niet alleen de patiënt treft maar ook zijn of haar omgeving. Familieleden en vrienden weten niet altijd hoe om te gaan met dementie. De zorg en aandacht moet daarom ook daarnaar uitgaan. “Stukje bij beetje verlies je iemand waar je van houdt, maar afscheid nemen van elkaar kun je niet. Dat heeft emotioneel een enorme impact”, aldus wethouder Japenga.