Regionaal

Wetenschappers spreken in jubilerend Plaswijckpark

Al 95 jaar is Plaswijckpark een aards paradijs voor jong en oud. Ravotten in de speeltuinen, dieren kijken en aaien, picknicken en relaxen. Op 19 september is het jubileum feestelijk gevierd met een symposium over het belang van spelen en de installatie van de kinderraad. Plaswijckpark is méér dan een familiepark, daar zijn ook geleerde wetenschappers het over eens!


Wetenschappers vol lof over Plaswijckpark

Tijdens het symposium spraken verschillende wetenschappers vol lof over Plaswijckpark. Ze koppelden wetenschappelijk onderzoek over het belang van spelen aan het speelaanbod van Plaswijckpark. De grote groene ruimte van het park geeft het kind de vrijheid om te ontdekken, de elementen te voelen en ‘wild’ tespelen. De natuur heeft positieve effecten op aandacht, humeur en algemeen welzijn.

Plaswijckpark heeft de afgelopen decennia een grote maatschappelijke bijdrage geleverd. Zo zei dr. Tobias Stark, assistent professor Universiteit Utrecht: ‘Rotterdamis een van de kleurrijkste steden van Nederland met inwoners afkomstig uit landen over de hele wereld. In Plaswijckpark komen al deze mensen niet alleen bij elkaar maar doen ze samen ook echt iets. Juist dat is belangrijk om wederzijds begrip tebevorderen.’


De vaderrol nader bekeken

Hoofdspreker, professor dr. Renske Keizer, hoogleraar familiesociologie Erasmus Universiteit vertelde over de rollen die vaders in de hedendaagse samenlevingvervullen. ‘In de wetenschap stonden vaders lange tijd langs de spreekwoordelijkepedagogische zijlijn. Maar door grote maatschappelijke ontwikkelingen heeft het vaderschap aan wetenschappelijke aandacht gewonnen. Wat houdt het in om eengoede vader te zijn?’ Keizer is bezig met een onderzoek naar of, en zo ja hoe, vaders de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van hun kinderen beïnvloeden. Keizer sprak over vaders als uitdagende speelkameraad. Vaders gaan anders om met hun kinderen, ook in het spel. Kinderen worden door hun vaders fysiek uitgedaagd en gestimuleerd tot het verleggen van hun grenzen. Keizer benadrukte in haar betoog, dat de ene benadering niet beter is dan de andere. Maar het feit dat kinderen geconfronteerd worden met verschillende benaderingen draagt positief bij aan de ontwikkeling van het kind.

Vrij spelen in een grote, groene omgeving, is dus van groot belang. Bestuursvoorzitter Annemarie Blok-Weverling op het symposium: ‘Kinderen uit verschillende culturen vinden elkaar hier probleemloos in hun spel.’ Kers op de taart was de felicitatie van burgemeester Aboutaleb in een videoboodschap, hij sprak zijn trots en waardering uit voor het jubilerende Plaswijckpark.

Kinderraad

Tijdens het symposium is ook de kinderraad geïntroduceerd: tien kinderen uit verschillende Rotterdamse wijken helpen een jaar lang mee om Plaswijckpark nog beter en leuker te maken.

De kinderraad

Nu en verder

Plaswijckpark is vandaag de dag een zeer succesvol familiepark met bijna 500.000 bezoekers per jaar. Het park is geheel subsidie-onafhankelijk. Met de opening vanhet ‘Huis in de Heuvel’ in 2013 kunnen kinderen ook binnenspelen en is het park hethele jaar open. De bijdragen vanuit wetenschappelijk onderzoek bieden waardevolle aanknopingspunten en kansen om Plaswijckpark nog verder te ontwikkelen.

Jubileumuitgaves: film en boekje

Voor het 95-jarige jubileum is een speciale film gemaakt over Plaswijckpark. Hierin worden attracties en seizoensactiviteiten uitgelicht zoals Halloween in het najaar en de schaatsbaan in de winter.

Ook is het boekje ’95 jaar Plaswijckpark – Ravotten op z’n Rotterdams’ verschenen.Hierin lees je onder andere over de geschiedenis van het park, prikkelende verhalen van medewerkers en bezoekers en over de inzichten van wetenschappers. Het boekje is verkrijgbaar in de winkel Plaswijckpark. De films zijn te bekijken via de website van Plaswijckpark.