Regionaal

Zeldzame Statenbijbel uit 1702 in Stadsbibliotheek Dordrecht

Bibliotheek AanZet heeft een heel bijzonder boek aangeschaft: een Statenbijbel, gedrukt door de Dordtse broeders Keur in het jaar 1702. Dit Dordtse erfstuk wordt onthuld in de stadsbibliotheek van Dordrecht op woensdag 26 juni om 16.00 uur. Collectiemanager en boekenwetenschapper Lonneke van der Ark en Historicus Kees Klok geven dan een speciale lezing over het boek. Dit is het startschot van een aantal bijzondere activiteiten rondom de Statenbijbel. Wil jij het boek van dichtbij bewonderen en doorbladeren? Kom langs! 

Het oudste boek van AanZet

Afgelopen januari tikte collectiemanager Lonneke van der Ark een speciaal boek op de kop: een Statenbijbel uit 1702, gedrukt in de Lange Breestraat van Dordrecht. Deze nieuwe vertaling van de bijbel in het Nederlands, ook wel Statenvertaling genoemd, ontstond vanuit een opdracht van de Dordtse synode en was van grote invloed op de standaardisering en ontwikkeling van de Nederlandse taal. Om erfgoed laagdrempeliger te maken en het verhaal van Dordrecht te vertellen, wordt het boek toegevoegd aan de Dordtcollectie van de bibliotheek. Het is daarmee het oudste boek van Bibliotheek AanZet.

Speciale Lezing

Wat: Lezing over de Statenbijbel
Wanneer: Woensdag 26 juni van 16.00 tot 18.00 uur 
Waar: Stadsbibliotheek Dordrecht (Groenmarkt 153)   
Toegang: Gratis, wel aanmelden via bibliotheekaanzet.nl/lezingstatenbijbel

Historicus Kees Klok zal de Statenbijbel in de Dordtse geschiedenis plaatsen. Hierna zal collectiemanager en boekwetenschapper Lonneke van der Ark een inkijkje geven in hoe zo’n oud boek vroeger werd gemaakt. Tot slot is er een borrel en mag je de Statenbijbel van dichtbij bekijken.Er is meer te beleven

Om de Statenbijbel samen tot leven te brengen nodigt de bibliotheek je graag uit voor een aantal feestelijke activiteiten. Van interactieve workshops tot interessante lezingen, waar het boek een onderdeel van uitmaakt. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, altijd al eens een oud boek hebt willen doorbladeren, of benieuwd bent naar de historie van de stad Dordrecht, dit oude boek biedt volop inspiratie. 

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekaanzet.nl/statenbijbel

Meld je aan voor een van de activiteiten of kom langs in de Stadsbibliotheek, in de Blauwe Kamer, waar de Statenbijbel vanaf 27 juni te vinden zal zijn. Op drie specifieke dagen ligt het boek daar niet achter glas, maar mag je het van dichtbij bekijken en doorbladeren. 

Lokale ambacht

Een zeer bijzonder boek vraagt om een gelijkwaardige presentatie. De bibliotheek schakelde hiervoor de hulp in van Stichting Philadelphia (Atelier Groenmarkt) in Dordrecht, een werklocatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dankzij het prachtige handwerk van Kaynda Misongo en Ineke Hamoen wordt de Statenbijbel tentoongesteld op een blauwfluwelen kussen met een koninklijke uitstraling; het heeft sierlijke goud- en koperkleurige figuren die met de hand geborduurd zijn.

Over Bibliotheek AanZet

Bibliotheek AanZet is een plek waar iedereen welkom is. Waar je jezelf kunt zijn. Samen met anderen. Of je nu wilt lezen, leren of ontmoeten of op zoek bent naar inspiratie of antwoorden; het mag allemaal. 

De bieb is een (online) plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen. Zodat iedereen kan #meedoen in onze snel veranderende samenleving. Ook jij. Je kunt daarom bij Bibliotheek AanZet ook terecht om Nederlands te oefenen of om te leren hoe je een DigiD aanvraagt. Want als iedereen mee kan doen, worden onze steden, dorpen en wijken daar beter van. Daar wordt iedereen beter van – de bibliotheek voor iedereen, ontwikkeling voor iedereen. Ontdek meer op bibliotheekaanzet.nl.