Regionaal

Zelf bloeddruk meten voorkomt hart- en vaatziekten

Opsporen en aanpakken van hoge bloeddruk kan jaarlijks 1500 sterfgevallen en 6000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen. Weinig mensen weten echter dat hoge bloeddruk gevaarlijk is voor de gezondheid, zo blijkt uit de recent onderzoek van de Hartstichting. Zo weet twee op de vijf Nederlanders niet of niet goed wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk.

Daarom houdt de Hartstichting ook dit jaar de bloeddrukcampagne Mei Meet Maand. Mensen kunnen deze hele maand bij enkele honderden Etos-winkels in Nederland gratis onder begeleiding zelf hun bloeddruk meten. Sebastiaan de Jong, CEO van Etos: “Wij vinden het bij Etos belangrijk dat mensen iedere dag lekker in hun vel zitten. Steeds meer mensen zijn actief met hun gezondheid bezig en doen er van alles aan om fit en gezond te blijven. Daarom vinden wij deze campagne waarin mensen zelf hun bloeddruk meten ook zo belangrijk. Wij maken het graag mogelijk in onze Etos-winkels en zijn blij dat we deze samenwerking met de Hartstichting aan zijn gegaan.”

Hartproblemen voorkomen

Vanaf je 40ste stijgt het risico op een hoge bloeddruk, daarom roept de Hartstichting op om vanaf die leeftijd jaarlijks je bloeddruk te meten. Te veel mensen hebben geen idee hoe het met hun bloeddruk is gesteld. Ruim een kwart denkt onterecht dat je het merkt als je een te hoge bloeddruk hebt, zo blijkt uit het onderzoek van de Hartstichting. Door van je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten weet je of je een verhoogd risico hebt op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Wie er op tijd bij is kan vaak door aanpassing van leefstijl de bloeddruk verlagen en zo hartproblemen voorkomen.

Hoe eenvoudig het is om bij jezelf je bloeddruk te meten, kan iedereen onder begeleiding van de Hartstichting de hele maand mei zelf ervaren bij één van de vele Etos-vestigingen waar een bloeddrukmeetpunt is ingericht.

“Het meten van je bloeddruk zou net zo normaal moeten zijn als op de weegschaal staan”, zegt Susanne Bogerd, arts van de Hartstichting. “Zo kan een hoge bloeddruk tijdig worden ontdekt en actie ondernomen worden om deze te verlagen. Hiermee kan worden voorkomen dat mensen hartpatiënt worden of onnodig (over)lijden aan een hartziekte.”

Over de Hartstichting

Iedereen een gezond hart. Dat is de droom van de Hartstichting. Want een gezond en sterk hart is de motor achter je dagelijkse portie energie. Al meer dan 55 jaar ondersteunen wij alle harten van Nederland. We investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van preventie en zorg. Maar net zo belangrijk vinden wij het om Nederlanders te helpen hun hart te kennen en goed voor hun hart te zorgen. Daarom dragen wij bij aan oplossingen om harten gezond te houden, snelle hulp te bieden als iedere minuut telt, hartproblemen eerder op te sporen en steeds beter te behandelen. Zo voorkomen we samen dat mensen hartpatiënt worden of onnodig (over)lijden aan een hartziekte. Want met een gezond hart haal je meer uit het leven. Meer informatie? Kijk op www.hartstichting.nl 

Foto: Yasmin Hargreaves Photography