Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam: Emmastraat (deel 21)

Eén van de leuke kanten van tekenen is dat je een soort mini-versie van de werkelijkheid kunt maken. Dat geeft een bepaald plezier dat moeilijk onder woorden te brengen is maar wat de meeste mensen wel begrijpen. Als kind zette ik ook graag bouwpakketjes in elkaar, ook zoiets, maar de gedachte dat je daar ook je beroep van kon maken is nooit bij me opgekomen. Die gedachte kwam kennelijk wel op bij Cornelis Dubbelman die hier – gebouw rechts – ruim honderd jaar geleden begon met het maken van scheepsmodellen in opdracht. Dit hoekje Ridderkerk vertelt ook nog een ander verhaal over creatief ondernemerschap, namelijk dat van nog een Cornelis, Cornelis Pot, die het ‘Klavarskribo’ (een vereenvoudigd muziekschrift) bedacht en hier links achter de huizen een uitgeverij begon. Inmiddels is de uitgeverij verhuisd en zijn er op het terrein nieuwe woningen gebouwd.

Dit is de éénentwintigste tekening in de serie ‘Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam’. Voor dit project gaat de Ridderkerkse tekenaar Jac van Dam op ontdekkingstocht door zijn eigen woonplaats om de vertrouwde straten, pleinen en gebouwen met nieuwe ogen te zien en vast te leggen in kleurrijke pentekeningen. Elke twee weken wordt op deze plek een nieuwe tekening getoond.

Meer werk van Jac van Dam is te zien op zijn website: www.jacvandam.nl
of op Instagram: www.instagram.com/jac_tekent/

Foto: Roelie ’t Jong