Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam: Havenstraat (deel 18)

Voor deze nieuwe tekening in de serie keer ik weer eens terug naar het historische centrum van Ridderkerk. Deze keer voor dit zicht op de West-Molendijk vanaf de splitsing Havenstraat – Noordenweg. Al snel moet je dan denken aan hoe het hier vroeger was, dat blijft toch interessant om af en toe bij stil te staan. Zo is, om maar eens met de recente geschiedenis te beginnen, het pand meest links natuurlijk de voormalige slagerij Belder. Of ‘rund- en varkensslagerij’ om precies te zijn.

Bij mijn research online ontdek ik dat het hoge pand rechts – tot de sluiting tijdens de crisisjaren ’30 – ooit een sigarenfabriek was (Sigarenfabriek ‘De Hoop’). De boot die de tabak voor die sigaren uit Amsterdam naar Ridderkerk vervoerde meerde zo’n beetje hier, waar ik nu sta, aan. Je kunt het je nu toch niet meer voorstellen dat ooit de Ridderkerkse haven helemaal tot hier doorliep. Alleen de naam van het café hier rechts (buiten beeld) getuigt er nog van: Café ’’van ouds’’ Havenzicht…

Dit is de achttiende tekening in de serie ‘Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam’. Voor dit project gaat de Ridderkerkse tekenaar Jac van Dam op ontdekkingstocht door zijn eigen woonplaats om de vertrouwde straten, pleinen en gebouwen met nieuwe ogen te zien en vast te leggen in kleurrijke pentekeningen. Elke twee weken wordt op deze plek een nieuwe tekening getoond.

Meer werk van Jac van Dam is te zien op zijn website: www.jacvandam.nl
of op Instagram: www.instagram.com/jac_tekent/

Foto: Roelie ’t Jong