Jac van Dam

Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam: Waalweg, Rijsoord (deel 1)

Langs De Waal in Rijsoord vind je wel de meer schilderachtige plekjes van Ridderkerk. Een mooie plek om dit tekenproject te beginnen dus. Dit is de Waalweg. Achter de huizen is nog het torentje van de Hervormde Kerk te zien, mooi aangelicht door een lage herfstzon. Links de achterzijde van restaurant Ross Lovell. Als tekenaar vind ik het altijd een leuk gegeven dat Rijsoord eind 19e eeuw geliefd was bij kunstschilders uit onder andere Amerika die dan ook hier (toen nog ‘Hotel Warendorp” genoemd) verbleven.

Met ingang van 25 december 2020 wordt Ridderkerk op een bijzondere manier vastgelegd. De Ridderkerkse kunstenaar Jac van Dam legt het tijdsbeeld van nu vast op een ‘ouderwetse’ manier, namelijk met potlood, een pen en wat verf. Diverse straten, pleinen en gebouwen worden in de komende maanden op deze manier weergegeven via zeer fraai ingekleurde en geïllustreerde tekeningen.

,,Ik teken om uitdrukking te geven aan mijn verwondering over de wereld waarin we leven en de liefde voor het Leven. Vooral de alledaagse werkelijkheid is een eindeloze bron van inspiratie voor mij. Objecten en situaties die niet persé ‘mooi’ zijn, maar bijzonder worden voor het tekenaars-oog. Dat is ook het uitgangspunt voor dit project: Ik ga op ontdekkingstocht door mijn eigen woonplaats om de vertrouwde dingen met nieuwe ogen te zien. Ik heb er zin in om het straatbeeld in Ridderkerk vast te gaan leggen, maar ik doe dat uiteraard op mijn manier, in mijn stijl en met een beetje humor’’, aldus Jac van Dam, die afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en tevens werkzaam is als docent Tekenen en webdesigner.

Meer werk van Jac van Dam is te zien op zijn website: www.jacvandam.nl
of op Instagram: www.instagram.com/jac_tekent/

Foto: Roelie ’t Jong