Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam: Waterrijk, Het Zand (deel 17)

Van een tekenaar wordt meestal verwacht dat hij of zij de meer schilderachtige, vaak historische, buurten en gebouwen in beeld brengt. Ook dat doe ik graag maar ik wil verder kijken dan alleen dat. Ridderkerk is nog steeds een veranderende gemeente en dat aspect verdient ook aandacht in deze tekeningenserie. Zo verrijst hier aan de Donkerslootweg de nieuwste fase van de wijk Het Zand. Het oudere deel van deze wijk is vooral begin jaren ’90 aangelegd.

De herinnering aan hoe het er hier daarvoor uitzag is bij mij alweer vervaagd, gek toch hoe snel dat gaat. Wel kan ik me nog goed herinneren dat hier rechts de kranen en ander groot materieel van Arie Hak stonden opgesteld. Daarna heeft het terrein nog een lange tijd braak gelegen. Inmiddels krijgt ‘Waterrijk’, zoals de nieuwe fase heet, steeds meer gestalte. Zoals de naam doet vermoeden zal er in dit project veel aandacht zijn voor natuur en milieu. Ik hoop het, dan is er voor deze dieren misschien ook nog een plekje…

Dit is de zeventiende tekening in de serie ‘Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam’. Voor dit project gaat de Ridderkerkse tekenaar Jac van Dam op ontdekkingstocht door zijn eigen woonplaats om de vertrouwde straten, pleinen en gebouwen met nieuwe ogen te zien en vast te leggen in kleurrijke pentekeningen. Elke twee weken wordt op deze plek een nieuwe tekening getoond.

Meer werk van Jac van Dam is te zien op zijn website: www.jacvandam.nl
of op Instagram: www.instagram.com/jac_tekent/

Foto: Roelie ’t Jong