Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam: Zuiveringsstation (deel 16)

Veel Ridderkerkers zullen dit gebouw regelmatig voorbijrijden op de Rotterdamseweg. Ik heb het hier getekend gezien vanaf de Randweg, met op de voorgrond nog net een stukje van de Donckse Velden. Toen midden vorige eeuw het zuiveren van het steeds viezer wordende rivierwater een probleem werd ging men in Ridderkerk over op grondwaterwinning. Daartoe werd in 1959/1960 dit pompstation gebouwd en tot op de dag van vandaag is het volop in bedrijf. Inmiddels niet meer onder de naam van het Ridderkerkse waterleidingbedrijf maar onder die van Oasen.

Ik kan me nog herinneren dat ik als kind met school een bezoek aan het – toen dus nog vrij nieuwe – zuiveringsstation bracht. Er werd toen uitgelegd hoe Ridderkerks water op natuurlijke manier werd gezuiverd en dat het heel lekker was omdat er geen chloor hoefde te worden toegevoegd. Ik was wel een beetje trots op ons bijzondere drinkwater en heb nu nog steeds de neiging om daarover op te scheppen tegenover mijn Rotterdamse kennissen. Maar of dit verhaal nog helemaal klopt…?

Dit is de zestiende tekening in de serie ‘Ridderkerk door de ogen van Jac van Dam’. Voor dit project gaat de Ridderkerkse tekenaar Jac van Dam op ontdekkingstocht door zijn eigen woonplaats om de vertrouwde straten, pleinen en gebouwen met nieuwe ogen te zien en vast te leggen in kleurrijke pentekeningen. Elke twee weken wordt op deze plek een nieuwe tekening getoond.

Meer werk van Jac van Dam is te zien op zijn website: www.jacvandam.nl
of op Instagram: www.instagram.com/jac_tekent/

Foto: Roelie ’t Jong