De 5 leukste uitjes met kinderen op Eiland IJsselmonde

Het is zomervakantie! En in eigen land is van alles te doen. Ben jij op zoek naar een gezellig dagje uit samen met je kinderen? Breng dan een bezoek aan Eiland IJsselmonde, onder de rook van Rotterdam. We zetten de leukste 5 uitjes op het Eiland voor je op een rij. Deze en nog meer uitjes, hotspots en leuke natuurroutes zijn ook te vinden op de website www.ontdekijsselmonde.nl.

Kabouterpad

Een superleuk uitje met peuters en kleuters is het Kabouterpad in de Johannapolder. Deze wandeling van zo’n 1 kilometer start bij restaurant Tasman. Hier ligt voor ieder kind een rode kaboutermuts, een kaboutertas met het Kabouterboek en iets lekkers klaar. Het Kabouterboek heb je nodig om de grappige en leerzame route goed te kunnen volgen en alle opdrachten uit te voeren. Onderweg vinden de kinderen kaboutervoetafdrukken en het spoor van een kabouterfiets, mogen ze een kunstwerkje maken en leren ze van alles over de natuur. Ontzettend leuk en leerzaam!

Na afloop nog geen zin om naar huis te gaan? Geen probleem, want in de buurt zijn nog meer leuke dingen te doen. Pluk je eigen bloemen of groente op boerderij De Buytenhof, ga spelen bij AAP Avonturenpark of trotseer het klimbos bij Abel. Je hebt gegarandeerd een hele leuke middag.

Treintje op de Maasoever Spoorweg

Aan de groene oever van de Oude Maas vind je het schattigste treinspoortje van Nederland: de Maasoever Spoorweg. Dit treintje voert je langs de brede rivier. Aan het loket bij het station koop je je kaartje (1 euro per persoon). Daarna kun je plaats nemen in één van de rode wagons. De conducteur komt langs om de kaartjes te knippen, blaast op z’n fluit, en de trein vertrekt. Onderweg rijd je over een spoorbrug en ga je door een spoortunnel. Voor jonge kinderen is de rit echt een avontuur en je bent lekker buiten in het groen.

Maasoever Spoorweg

Een treinritje kun je goed combineren met een bezoek aan Speeltuin Oude Maas. Hier kunnen de kinderen spelen op klimrekken, schommels en een glijbaan. De oevers van de rivier zijn ingericht als ligweide en je kan op meerdere plekken zwemmen. De oever is met de auto goed te bereiken en parkeren is gratis. Plak er nog een bezoekje aan Pannenkoekenhuis Oude Maas aan vast en je middag uit is helemaal geslaagd.

Spelen in de speelpolders

Geen fan van traditionele speeltuinen? Houdt jouw kind van rauzen, vies worden en zijn of haar fantasie gebruiken? Op Eiland IJsselmonde vind je avontuurlijke speelpolders. Zoals Speelpolder Heerjanneke in Heerjansdam. Dit is een heerlijke plek in het groen waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Ze kunnen hier fantastisch klimmen en klauteren, in touwen hangen en in buizen kruipen. Of het water oversteken met de trekpont, evenwicht houden op stapstenen in het water of een potje voetballen op de ligweide. Wanneer ze helemaal zijn uitgeraasd is een uitgebreide picknick op de ligweide een heel goed idee. Vergeet ook niet om een stukje te wandelen in de omgeving, het is hier heel mooi.

Wil je meer van dit? In Zwijndrecht vind je speelpolder Hooge Nesse. Ook hier is het heerlijk ravotten. Zo kun je klauteren over het touwparcours, naar beneden roetsjen met de kabelbaan en klimmen in de boomhut. Buiten spelen was nog nooit zo leuk!

Varen en picknicken bij het Waaltje

Genieten van het water doe je op het Waaltje bij Rijsoord. Aan de Waalweg vind je een boothelling waar je met je eigen bootje of kano het water in kan. Als je geen eigen bootje hebt, kun je iets verderop bij de Theetuin in Rijsoord een fluisterboot huren. Het Waaltje heeft een lengte van 8 kilometer en op een mooie zomerdag is het hier gezellig druk. Aan beide kanten van het water vind je groene oevers met watervogels op hun nesten. Je kan op meerdere plekken aanleggen om te zwemmen. Wanneer je een eindje richting het oosten vaart doemt na een tijdje het prachtige historische pand van Ross Lovell op. Dit is een fijne plek om even aan te meren voor een drankje of wat lekkers.

Een andere fijne stop is de Wevershoek, een klein natuurgebied met veel riet, strandjes, wandelpaden met bruggen, een zwemvijver en leuke kinderspeelplekken. De ideale plek om te picknicken. Heb je geen picknickmand bij je? Geen probleem, bij het buitenterras van de Wevershoeve kun je ook terecht voor wat lekkers. Deze heerlijke middag buiten is echt een aanrader.

Kinderboerderij de Kleine Duiker

Middenin de Zuidpolder vind je recreatieboerderij De Kleine Duiker. Kom een kijkje nemen in de vlindertuin of moestuin, knuffelen met schaapjes, geitjes en konijnen op de knuffelweide of een stukje lopen op het blotevoetenpad. Door de polder kun je ook heerlijk wandelen en fietsen, maar wat dacht je van een stukje kanoën? Dat kan, want de boerderij verhuurt kano’s. Het is superleuk om al peddelend de natuur weer op een hele andere manier te leren kennen. Voor wat lekkers na je kanotocht kun je terecht bij Theehuys Polderzicht, deze fijne plek bevindt zich op loopafstand van de boerderij. Hier vind je verrukkelijke taartjes en lekkernijen, of een goede lunch. En een grasveld met een speeltuin waar de kinderen heerlijk kunnen spelen.

De Kleine Duiker

Mochten ze hier nog niet uitgespeeld zijn, maak dan nog even een ommetje door het Barendbos, hier vlakbij. Met een kabelbaan, een touwenbrug, een wilgentunnel, trekpontje en een waterspeelplek valt hier van alles te beleven.

Benieuwd naar deze uitjes of een ander leuk uitje? Op www.ontdekijsselmonde.nl vind je alle leuke dingen om te doen op het prachtige Eiland IJsselmonde.