Ontdek IJsselmonde

De Rhoonse en Carnisse grienden

Ontdek IJsselmonde Serie: Week 1

Tussen de Nieuwe Maas, de Noord en de Oude Maas ligt het eiland IJsselmonde. Verdeeld over dit eiland ligt een aantal fraaie natuurgebieden. Deze zijn bijzonder omdat IJsselmonde een van de weinige zoetwatergetijdengebieden is in Europa, en dat heeft z’n weerslag op de natuur. We lichten er iedere week iets uit – deze week twee dichtbij elkaar gelegen grienden. (Griend = stuk land langs rivier waarop wilgen groeien.)

Twee plekken waar je het getijdelandschap goed aan het werk kunt zien liggen aan de zuidkant van IJsselmonde: de Rhoonse en Carnisse grienden. Tweemaal per etmaal staan grote delen van deze gebieden onder water. Hierdoor is er een weelde aan bijzondere planten en dieren te vinden. Je kan hier de zeldzame zomerklokjes en spindotters bekijken. Op de knotwilgen zie je allerlei mos soorten, planten en paddenstoelen groeien, en kruipen bijzondere slakken. Bevers hebben van de grienden hun thuis gemaakt en laten zich af en toe zien; leuk om met het gezin op beverspeurtocht te gaan. Er is een doe-pad in de grienden waar kinderen aan de hand van leuke opdrachten kunnen leren over de natuur en wat er leeft in de omgeving. 


In het gebied zijn tal van fiets- en wandelroutes, ook met goede aansluiting op andere natuurgebieden als Klein Profijt. De grienden worden vrijgelaten om te groeien op een natuurlijke manier maar de paden zijn verhard en worden goed onderhouden. Ook als rolstoelgebruiker kun je van dit gebied genieten. Kom het moois ontdekken!

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!