Ontdek IJsselmonde

Eiland IJsselmonde voor dierenvrienden

Tip van de week: Hooglanders, konijntjes en bevers spotten

We gaan vandaag op pad met twee kinderen, van vijf en zeven, die zelfverklaard de grootste dierenvrienden van de wereld zijn. Hoog tijd dus om wat ‘wildlife’ te gaan bekijken op Eiland IJsselmonde. We starten het avontuur op het Eiland van Brienenoord. Via een loopbruggetje bereiken we het eilandje, links van ons prijkt de skyline van Rotterdam aan de horizon. We slaan rechtsaf en wandelen behoorlijk woeste begroeiing in, waar we meteen oog in oog staan met een kudde Hooglanders. Het eiland is 17 hectare groot en de Hooglanders zijn hier uitgezet om in de lente, zomer en herfst de natuur in toom te houden. De kudde bestaat uit volwassen dieren en kalfjes en we slaan ze van een afstandje gade. De grote hoorns maken toch wel indruk.

Na een mooie wandeling, waarbij we ook de nodige vogels spotten, verruilen we de ‘wilde’ dieren voor een wat meer knuffelbare variant. Op Kinderboerderij de Kooi is van alles te doen, voeren, helpen, kijken en knuffelen. Alternatief is er een Kinderboerderij in het Oosterpark. Terwijl de kinderen de dieren voeren, drinken wij koffie op het terras. De mooie omgeving van de boerderij nodigt uit tot wandelen en ook de naastgelegen Bouwspeeltuin Maeterlinck is een bezoekje waard. Hier kunnen kinderen hutten bouwen met allerlei materialen. Kom niet te laat op de dag; er is een maximaal aantal bezoekers per dag. Wij bewaren huttenbouwen voor een andere dag en dalen af naar de grienden langs de Oude Maas om te kijken of we bevers kunnen spotten. Helaas, de diertjes laten zich niet zien; wel zien we duidelijke sporen die op hun aanwezigheid duiden, dus we gaan zeker nog eens terug.

Nieuwsgierig geworden of zelf dieren kijken of lekker buiten spelen? Kijk voor meer informatie over hotspots, activiteiten, routes en de prachtige natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en op www.facebook.com/OntdekIJsselmonde  

Foto: Michel Mees