Ontdek IJsselmonde

Het Waalbos, een bos in ontwikkeling

Ontdek IJsselmonde Serie: Week 9

In de bocht van de Waal, de oude afgedamde rivierarm tussen de Oude en Nieuwe Maas, ligt een nieuw natuurgebied: het Waalbos. Nieuw, want de officiële opening was pas in 2017 en de natuur in het gebied is jong en volop in de groei. Voor een groot deel voelt het Waalbos dan ook meer aan als een vlakte dan als een bos. Toch is het juist nu al een mooi gebied om een wandeling te maken. Je kunt als het ware het bos zien groeien aan de popelende jonge populieren in de velden.

Het is een waterrijk gebied, ook vanwege aantal inlaatvijvers, die in 1999 zijn aangelegd om inkomend rivierwater te zuiveren. Rondom deze vijvers lopen Schotse hooglanders te grazen en ook daar is sprake van groei – recent zijn er twee kalfjes bijgekomen. Het water, de rust en de ruimte zijn aantrekkelijk voor vogels; steeds meer soorten laten zich nu in het Waalbos zien. Er is een dit jaar een ijsvogelwand gemaakt in de hoop dat ook die mooie vogeltjes daar komen nesten. Er staat alvast een vogelkijkscherm waarachter je je kunt schuilhouden als je ze wilt bekijken.


De bijzonder actieve stichting Ons Waalbos houdt zich behalve met creëren (bomen planten!) en beheren ook bezig met het organiseren van allerlei activiteiten. Zo zijn er regelmatig begeleidde (avond)wandelingen en excursies, en ook worden er maandelijks natuurwerkdagen georganiseerd. Op deze dagen kunnen liefhebbers de handen uit de mouwen steken om bijvoorbeeld een insectenhotel te repareren, fruitbomen te snoeien of wilgen te knotten. Je kunt je hier per keer voor inschrijven, en iedereen is welkom.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!

Foto’s: Stichting Ons Waalbos