Ontdek IJsselmonde

Het Waalbos ontwikkelt door

Ontdek IJsselmonde Serie: Week 10

Tussen Heerjansdam en Rijsoord ligt een nieuw natuurgebied: het Waalbos. Nieuw, want de officiële opening was pas in 2017 en de natuur in het gebied is nog jong en volop in de groei. Toch trekt het gebied ondertussen al heel bijzondere vogels aan. Onlangs is er door meerdere spotters een (zeer zeldzame) zwarte ibis gefotografeerd. Niet alleen de natuur zelf groeit en bloeit; dat geldt ook voor de initiatieven en activiteiten opgezet door de Stichting Ons Waalbos. 

Zo zal het Waalbos voor het begin van de winter verrijkt worden met een Kabouterpad. Een klein avontuur voor peuters en kleuters van 3 tot 6 jaar die het spoor van echte kabouters willen volgen. Tijdens de wandeling kunnen de kinderen opdrachten uitvoeren uit een opdrachtenboekje dat voor €3 te koop zal zijn. Het Kabouterpad wordt op 24 nov om 11.00 uur feestelijk geopend. Voor de gelegenheid wordt dan ook de ijsbaan volgepompt – dus de schaatsen kunnen mee.

Het hele jaar door worden er wandelingen en excursies door het Waalbos georganiseerd zoals bijvoorbeeld ‘vlinders en libellen’ of, ook in de zomer, ‘kruiden plukken’ (en er vervolgens mee koken). Onder leiding van een kenner wordt er zo met een specifiek doel een mooie wandeling gemaakt door het gebied. Altijd een fijne avond, ook (of juist) als je geen natuurkenner bent.Op zaterdag 27 oktober is er de Nacht van de nacht: een tocht door het donkere Waalbos. Het eerste deel van de route wordt afgelegd per schip, vanaf het parkeerterrein aan de Waalweg (achter restaurant Ross Lovell). Vervolgens wordt er een deel van de route met huifkarren gereden en het laatste stuk gewandeld langs waxinelichtjes. Aan de finish staat een vuurkorf en kan er met een gluhweintje of een chocolademelk worden na gegriezeld of gekletst. De Nacht van de Nacht is gratis voor donateurs en vrijwilligers, €5,- voor anderen. Start om 20.00 uur, maximaal 20 deelnemers. 

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!

Foto’s: Wessel Dekker