Ontdek IJsselmonde

Klein Profijt, woeste rust

Ontdek IJsselmonde Serie: Week 6

Trekvissen, daar hoor je minder over dan trekvogels. Ze vallen natuurlijk ook minder op. Toch is het zo dat er vanuit de Noordzee weer vissen (zoals zalm) onze rivieren op zwemmen, onderweg naar hun hooggelegen paaigebieden in Duitsland (in vroeger tijden heel normaal, vervolgens is het een poosje helemaal verdwenen, maar ze zijn de afgelopen jaren weer gezien). Onderweg rusten ze uit, bijvoorbeeld in de grienden (stroken land waarop wilgen groeien) langs de Maas. Het verhaal gaat dat er in de grienden ten zuiden van Rhoon maar weinig zalm te trekken viel, en dat het gebied daaraan zijn naam Klein Profijt te danken heeft.

Ondertussen valt hier op een heel ander vlak wel degelijk groot profijt te halen – niet voor de visser maar voor de natuurliefhebber. Natuurgebied Klein Profijt is nu een schitterend getijdenvloedbos, waar sinds de jaren ’70 de natuur haar gang mag gaan. Alleen langs de laningen, de kade-achtige paden die door het gebied lopen, worden de wilgen en essen nog eens in de zoveel jaar geknot. Daaromheen is het een ware Hollandse Jungle. 

Wandeling door ooibos getijdengebied met wilgen en hop. Foto: Ineke van Dort.


In welk jaargetijde je hier ook komt, het heeft altijd iets magisch. De vochtige lucht, het zompige groen, het geluid van ‘kussende’ bomen en het mysterieuze licht, het heeft het allemaal. Het meest indrukwekkende is hier het grote verschil tussen eb en vloed – zo’n anderhalve meter, en dat twee keer per dag. Dit zijn extreme omstandigheden voor planten om te overleven. Hier in Klein Profijt kleuren de oevers van de priëlen en kreekjes in het voorjaar geel van de spindotters, gevolgd door de gele lis, die qua bloeiperiode weer wordt opgevolgd door de valeriaan.

Wie het leuk vindt de gebaande paden te verlaten kan samen met de boswachter op een struintocht dwars door het gebied, of meedoen aan andere georganiseerde activiteiten. Laarzen aan!

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!