Ontdek IJsselmonde Serie: Week 5
Het is niet zo’n gezellige naam, Koedood, maar zo heet nou eenmaal de vroegere rivierarm die liep tussen de Oude en Nieuwe Maas, en die al in 1580 werd afgedamd. Waarschijnlijk is het al meer dan zeshonderd jaar geleden dat er een schip met koeien verging, dus zolang heeft de naam al standgehouden. Bovendien is de Koedoodzone nu een prachtig natuurgebied, midden op het eiland IJsselmonde tussen Rhoon en Barendrecht.
Als oplossing voor de (steeds heftiger?) afwisseling tussen aanhoudende hoosbuien en lange periodes van droogte, zijn op sommige plekken in Nederland ‘klimaatbuffers’ aangelegd. Dat zijn plekken waar te veel regen in te korte tijd kan worden opgeslagen (gebufferd) in sloten en watertjes, waarvan het waterpeil zonder probleem kan stijgen. Zodra het dan weer droog is, kan dat water op een natuurlijke manier weer wegstromen.
Een fijne bijkomstigheid van deze waterbeweging is dat de lokale natuur er enorm van opbloeit. In klimaatbuffer Koedood groeien zowel water- als oeverplanten op de glooiende oevers, zoals vlottende waterranonkel en biezen; echte waterzuiveraars. Ook vind je er gele lis en kattenstaart, ideaal voor hommels, bijen en vlinders die de nectar eten. En libellen en juffers zetten hun eitjes op de oeverplanten af. Al die insecten vormen weer een smakelijk hapje voor vogels, en dus is het een levendig getjilp, gekwetter en gezoem daar in Koedood.
De Koedoodzone wordt hele jaar door, zomer én winter, begraasd door een groepje Schotse Hooglanders. Deze mooie runderen banen al takken vretend hun eigen pad door de natuur – best spannend om zo’n pad eens te volgen…
Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!