Ontdek IJsselmonde

Kunst en cultuur op Eiland IJsselmonde

Tip van de week: Fietstocht voor cultuur-snuivers

Wanneer je denkt aan Eiland IJsselmonde is kunst of cultuur vermoedelijk niet het eerste dat in je opkomt. Toch zijn er tussen de kernen en de natuurgebieden bijzondere plekken te vinden om cultuur te snuiven. Op de fiets combineer je gemakkelijk een aantal van deze bijzondere ‘hotspots’ tot een aangename route.

We starten bij Huys ten Donck. Dit is de laatste geheel oorspronkelijke buitenplaats van Zuid-Holland en is gebouwd in Rococo-stijl. Het Huys ligt in een prachtige Engelse landschapstuin die met een wandelkaart te bezoeken is. De wandelkaart is bij het tankstation om de hoek te koop. Het landhuis zelf is met rondleidingen of op afspraak te bezoeken. Plan vooral eens een bezoekje; het Rococo-interieur is ronduit schitterend.

Na een wandeling door de tuinen fietsen we verder, via de historische molen de Kersenboom in Rijsoord, die nog volop in bedrijf en te bezoeken is. Rijsoord staat bekend als kunstenaarsdorpje. Tussen 1888 en 1914 verbleven allerlei kunstenaars in het dorp om er te schilderen. Hotel Warendorp, nu Restaurant Ross Lovell, was hun hoofdkwartier. De beeldend kunstenaar John H. Vanderpoel gaf de aanzet tot dit verblijf. Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zijn er in Rijsoord jaarlijks groepen kunstenaars geweest.

Na alle historie is het tijd voor moderne kunst. Gallerie Bergarde heeft een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen. De collectie bevat topstukken van voornamelijk Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars. De galerie ligt in een vrij toegankelijk natuurgebiedje, waar je 2 kilometer kan wandelen. Check vooraf de openingstijden en rondleidingen; de galerie is namelijk niet altijd open.

De volgende stop is het prachtige kerkje van Kijfhoek. Dit is een rijksmonument uit de veertiende eeuw en in originele staat hersteld. Het ligt prachtig in het groen en de omweg meer dan waard. Als laatste doen we het arboretum Munnikepark nog even aan, waar we in een pracht aan bloemen belanden. Vanaf hier fietsen we terug naar ons beginpunt.

Heb je honger of dorst gekregen onderweg? In Rijsoord kun je naast Ross Lovell ook terecht bij de Theetuin. Restaurant De Waal, WiQue of Hotel Ara, met haar grote terras aan het water, zijn met een kleine omweg te bereiken. Of Paviljoen Struis, vlakbij Huys ten Donck, waar je fijn aan het water kunt eten en uitblazen.

Nieuwsgierig geworden of meer cultuur snuiven? Kijk voor meer informatie over hotspots, activiteiten, routes en de prachtige natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en op www.facebook.com/OntdekIJsselmonde.

Je achtertuin is groter dan je denkt!