Ontdek IJsselmonde

Ontdek IJsselmonde tipt: De Hooge Nesse

De Hooge Nesse polder transformeerde van vuilnisplaats tot unieke, wilde natuur. Ken jij dit natuurgebied al?

Tot zo’n tien jaar geleden had je als natuurliefhebber weinig te zoeken in de Hooge Nesse polder. Het gebied werd gebruikt als stortplaats en slipdepot. In 2012 werd hier verandering in gebracht en ontstond – door 5 meter schone grond te storen, bomen te planten en de polder daarna grotendeels met rust te laten – een stukje unieke natuur. De Hooge Nesse is een wild natuurgebied, met struinpaadjes door rietland, wilgenbossen en langs watergangen. Je kunt hier heerlijk kriskras rondwandelen. Er zijn meerdere in- en uitgangen en diverse wandelroutes, allemaal van zo’n twee tot drie kilometer lang.

Voor vogelaars is de Hooge Nesse een absolute aanrader. Vogels vinden het heerlijk vertoeven in de polder. Door vogelspotters zijn er maar liefst 95 verschillende soorten vogels geteld! Het is nu in het voorjaar ronduit de beste tijd om vogels te komen spotten, de eerste zangvogels zijn alweer terug en aan het broeden. Ook amfibieën, libellen, vlinders, sprinkhanen, konijnen, reeën en egels zijn te vinden in de ongetemde polder, evenals maar liefst 124 plantsoorten. De opmars van de natuur is hier geweldig gaande!

Naast de ontwikkelende natuur vind je in de polder ook fijne recreatiemogelijkheden. Zo is er een natuurspeelplaats ingericht voor kinderen, een hardloop- en bootcamproute, en is het fijn sporten met de fitnesstoestellen in de beweegtuin. Voor meer informatie over het gebied ben je van harte welkom bij het gloednieuwe natuur- en educatiecentrum. Deze vind je in een volledig circulair gebouw, waar benodigde elektriciteit wordt opgewerkt door zonnepanelen en windmolentjes.

Al met al is de vogelrijke Hooge Nesse polder zeker in deze tijd van het jaar een bezoekje waard! Benieuwd naar wandelroute door dit gebied? Op www.ontdekijsselmonde.nl/routes vind je alle routes uit onze eigen regio.