Ontdek IJsselmonde

Op de fiets langs waterwegen

Tip van de week: Fiets de Blauwe Verbinding

Afgelopen zomer werd de Blauwe Verbinding geopend. Deze 15 kilometer lange waterweg verbindt het Zuiderpark in Rotterdam met het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht.  De Blauwe Verbinding zorgt voor een betere ecologische structuur en schoon water in het gebied, voor waterberging en is daarnaast een fijne kanoroute. Fietsers kunnen de vaarroute met een beetje alertheid ook vanaf de wal volgen. Her en der onttrekt hoog riet de blauwe roeispanen die de route markeren aan het oog, maar de loop van het water is goed te volgen.

Vanaf het Zuiderpark leidt een aangenaam pad over bruggetjes en onder hangende bomen door naar het Zuidelijk Randpark. We raden aan even een kleine omweg te maken, zodat je een kop koffie kan drinken op het fijne terras van Brasserie Vrijenburg. Hierna voert een groene route langs de Pendrechtse molen tot aan Carnisselande. Even is het afzien langs een grote weg, maar daarna duik je de Koedood in en kun je weer aangenaam fietsen tussen de Hooglanders die wandelen door een grasland vol bloemen. Het riviertje de Koedood begeleidt de route via de Zuidpolder tot het eindpunt bij de Noldijk. De Blauwe Verbinding blijft iets ten noorden van de Carnisse grienden, maar sla deze schitterende plek zeker niet over voor een wandeling onderweg. Voor pannenkoeken aan de Oude Maas of iets lekkers bij Theehuys Polderzicht moet je ook even de route verlaten; dit zijn maar kleine omwegen. Alleen recreatieboerderij De Kleine Duiker ligt direct aan de route. Bij de Noldijk stopt de vaarroute en kan de fietser de route voortzetten langs Het Waaltje of ‘onderlangs’ terug via de Oude Maas.

Nieuwsgierig geworden of zin om zelf te fietsen? Kijk voor meer informatie over hotspots, activiteiten, routes en de prachtige natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en op www.facebook.com/OntdekIJsselmonde.

Je achtertuin is groter dan je denkt!