Ontdek IJsselmonde

Op pad met de boswachter

Ontdek IJsselmonde Serie: Inleiding

Tussen de Nieuwe Maas, de Noord en de Oude Maas ligt het eiland IJsselmonde. Verdeeld over dit eiland ligt een aantal fraaie natuurgebieden. Deze zijn stuk voor stuk bijzonder omdat IJsselmonde een van de weinige zoetwatergetijdengebieden is in Europa, en dat heeft z’n weerslag op de natuur. De komende tijd lichten we er iedere week een natuurgebied uit.

Ter inleiding op deze serie ben ik een dagje opgetrokken met ‘Boswachter Publiek’ Jasper Louman (32). Over de vraag wat Jasper mooi vindt aan zijn werk hoeft hij niet lang na te denken. ‘’Ik vind het supertof dat ik een groot deel van mijn tijd buiten rond kan lopen,’’ lacht hij, ‘’en er nog voor betaald krijg ook!’’ 

‘Boswachter Publiek’ Jasper Louman


Aan de zuidkant het eiland, liggend aan de Oude Maas, vind je de Rhoonse grienden. Een natuurgebied waarover Jasper veel kan vertellen. Mijn eerste vraag: Wat is een griend? ‘’Grienden zijn landstroken langs water, waarop wilgen groeien. Vroeger waren het grote en belangrijke plantages; de snelgroeiende wilgentenen werden voor van alles gebruikt, bijvoorbeeld om manden van te vlechten. Wilgen gedijen erg goed bij de getijdewerking, vandaar dat je ze ook nu nog in het hele gebied tegenkomt.’’

Nu zijn de grienden cultureel erfgoed en als natuurgebied vrijgesteld voor publiek. En het is een schitterend gebied met mooie wandelpaden langs de wilgenrijen. 

Een eindje verder, vlak boven Zwijndrecht, ligt het Develbos, op dit moment het favoriete natuurgebied van deze boswachter. Het is een recreatiebos met veel wandel-, fiets- en ruiterpaden, en tegelijkertijd een plek waar de natuur, buiten de paden, haar gang kan gaan. Jasper wijst naar een tak op een wilg. “Kijk, deze bladeren hier zijn anders dan de bladeren aan de rest van de boom.’’ Er blijkt een esdoorn op de stam van een holle wilg te groeien. Met passie vertelt hij ook over de natuurlijke speelpolders op eiland IJsselmonde, waar behalve allerlei speeltoestellen ook op natuurgebied veel avontuur te beleven valt. Hij vindt het belangrijk dat kinderen de natuur leren kennen en er zo waardering voor krijgen.

“Er is zóveel te zien, hier, van vlinders tot bevers, en van bloemenpracht tot holle bomen. En eigenlijk vlakbij en heel goed bereikbaar. Misschien komt het juist wel door de drukte van de Randstad om ons heen, dat je de rust van de natuur hier zo goed voelt.”

Ik kan het niet anders dan eens zijn met de jonge boswachter, en haal nog eens diep adem. Volgende week trekken we de grienden in!

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!