Ontdek IJsselmonde

Ruigeplaatbos, what’s in a name?

Ontdek IJsselmonde Serie: Week 8

Het Ruigeplaatbos was tot zo’n twintig jaar geleden een lieflijk park aan de Oude Maas op de westpunt van het eiland IJsselmonde. In juni 1997 sloeg moeder natuur toe: er raasde een windhoos overheen, waarop het keurige stadspark binnen een paar uur veranderde in een woest bos vol gebroken en ontwortelde bomen. Het Ruigeplaatbos was zomaar ruig geworden. En tot verrassing van menigeen besloot de gemeente toen níet om het allemaal netjes op te ruimen, maar om de natuur nog even z’n gang te laten gaan. 

Dat bleek een gouden zet. Door de ontstane situatie nam de levendigheid van de natuur direct enorm toe. Op al dat dode hout verschenen massa’s paddenstoelen, vogels als grote bonte specht en groene specht kwamen een kijkje nemen en gingen niet meer weg. De stengels van de wilde bosrank omstrengelen de overgebleven bomen. Meidoorns en sleedoorns beschermen met hun stekels de nesten van zangvogels die zich overal laten zien en horen, en zich tegoed doen aan de vlierbessen en bramen die er volop groeien. In 2000 kreeg het nieuwe oerbos ook echte oerbewoners: een kleine kudde Schotse Hooglanders, die het gebied jaarrond mochten begrazen. 

Foto: Ineke van Dort.

Het Wereld Natuur Fonds heeft zich ondertussen over dit fantastische wandelgebied ontfermd, waardoor het Ruigeplaatbos nu een beschermd natuurgebied is. Ook voor de trouwe viervoeter is het een fijn uitje: een groot deel van het bos is een losloopgebied voor honden.

Parkeren kan (gratis) aan het einde van de Max Havelaarweg bij de kruising met de Wijnruitstraat. Hiervandaan loop je over het fietspad zo het bos in.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ontdekijsselmonde.nl en www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/ voor meer informatie en een overzicht van alle natuurgebieden en bijbehorende activiteiten. Je achtertuin is groter dan je denkt!