Ontdek IJsselmonde

Van Eiland IJsselmonde naar Kinderdijk

Tip van de week: Molens kijken bij de buren

We delen elke week uitstapjes op ons eigen Eiland IJsselmonde, maar afgelopen week gingen we eens een klein stukje verder te veld: naar de molens van Kinderdijk. Vaak geldt dat je het bezoeken van grote en drukke attracties dicht bij huis steeds maar uitstelt en voor ons was dit bezoekje dan ook de eerste keer. We starten de dag met een aangename fietstocht over Eiland IJsselmonde naar De Schans in Ridderkerk. Na een kop koffie en gebakje bij het fijne en lichte Paviljoen Struis stappen we op de waterbus van het Driehoeksveer, die ons in mum van tijd naar de overkant brengt. Vanaf de halte Kinderdijk is het nog een klein stukje lopen, maar dan staan we in de polder, omringd door molens. De 19 molens van Kinderdijk zijn rond 1740 gebouwd om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen en zijn tot op de dag van vandaag in bedrijf. 15 van de 19 molens zijn nog altijd bewoond en in 2 molens kun je binnen een kijkje nemen. Oorspronkelijk stond er nog een twintigste molen, maar deze is in de jaren 40 ingestort en vervolgens gesloopt.

Het is aangenaam lopen over de dijk met de imposante molens aan de einder. Het is een wat druilerige middag op een doordeweekse dag en de drukte is goed te doen. Een zonnige zaterdag lijkt ons minder aangenaam. We volgen het Kinderdijkpad, van 7,5 kilometer, dat ons langs alle hoogtepunten voert en staan twee uur later weer op ons beginpunt bij de boot. Deze vaart ons terug naar Paviljoen Struis waar we aanschuiven voor een heerlijke late lunch voor we onze fietsen weer opzoeken.

Een halve dag Kinderdijk is eenvoudig te combineren met een bezoekje aan Dordrecht of Rotterdam met de Waterbus. Ook Sophiapolder, het Eiland van Brienenoord of de tuinen van Huys ten Donck zijn vanaf de Waterbushalte goed te befietsen.

Nieuwsgierig geworden naar uitstapjes met de Waterbus of de andere opties op Eiland IJsselmonde? Kijk voor meer informatie over hotspots, activiteiten, routes en de prachtige natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en op www.facebook.com/OntdekIJsselmonde.