Ontdek IJsselmonde

Van vrije natuur naar woeste haven

Fietsen langs grienden en historische haven

In het noordwesten van Eiland IJsselmonde ligt een bijzonder stukje haven: de Heijplaat. Hier was vroeger niet alleen de werf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, maar werd ook speciaal voor hun werknemers een tuindorp gebouwd. Het contrast tussen de historische havengebouwen, de huizen met het kleine kerkje en de moderne haven met loodsen en containeroverslag maken dit tot een hele bijzondere plek om doorheen te dwalen. Café-restaurant Courzand, uit 1916, is een mooie plek voor een kopje koffie onderweg; zij wonnen eerder namelijk de ‘Ketelbinkietrofee’ voor de beste kop koffie van Rotterdam.

Een fietstocht over Heijplaat kan goed gecombineerd worden met een bezoekje aan de westkant van ons eiland. Via de havens en een stukje afzien langs de snelweg, duik je al snel weer de groene parken van Hoogvliet in, waar de Chillhill een mooie picknickplek biedt om even uit te rusten. Een stukje verderop meldt zich de volgende stop al; de Visserijgriend. Stap even af voor een wandeling over de steigers van dit sprookjesachtige gebied en laat je tussen wilgen en bloemen door voeren.

Vanuit de Visserijgriend fiets je langs aangename fietspaden naar de Oude Maas, die je het eiland verder rond voert, via speelplekken, horeca en meer grienden.

Heijplaat laat zich ook goed combineren met een bezoekje aan ‘de overkant’. Vanaf de haven vaart de Waterbus je binnen twintig minuten naar de Erasmusbrug. Zo combineer je heel eenvoudig schitterende natuur met een dagje stad.

Nieuwsgierig geworden?
Kijk voor meer informatie over hotspots, activiteiten, routes en de prachtige natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en https://www.facebook.com/OntdekIJsselmonde/.

Je achtertuin is groter dan je denkt!