Ontdek IJsselmonde

Vogels spotten op Eiland IJsselmonde

Tip van de week: Met de vogelzoekkaart op pad

Zuid-Hollands Landschap heeft iets leuks: op hun website kun je de zogeheten ‘Vogelzoekkaart’ aanvragen. Deze kaart laat je kennis maken met 24 vogelsoorten die voorkomen in de zoetwater delta van Zuid-Holland. Je leert de vogels aan de hand van plaatjes én geluiden herkennen. Weet jij bijvoorbeeld hoe een visdief of een kleine plevier eruit ziet? Of hoe de tureluur of bergeend klinkt?

Het Eiland IJsselmonde is een uniek gebied voor vogels, met zeldzame natuur. Door verstedelijking en het sluiten van de Haringvlietsluizen zijn veel zoetwatergetijdengebieden verdwenen. Dankzij de Nieuwe Waterweg staat ons gebied echter nog steeds in verbinding met de Noordzee en is er dus eb en vloed, waartussen ongeveer een meter verschil zit. Dankzij dit stijgende en dalende water ontstaat een uniek ecosysteem met bijzondere flora en fauna.

Goede plekken om de Vogelzoekkaart eens uit te testen zijn de Gorzen en de Crezéepolder en de diverse grienden die het Eiland rijk is. We wandelen langzaam door de Crezéepolder en bij de brug is het meteen raak; een ijsvogel! Oranje met blauw scheert hij over het water en verdwijnt uit zicht. In de polder zijn twee vogelkijkschermen geplaatst en deze bieden een uitstekende plek om de kaart in praktijk te brengen. De bergeend en de grutto laten zich zien, net als de oeverloper, de kokmeeuw en een hele hoop scholeksters. Wat ik voor eenden aanzag, blijken wintertalingen te zijn en ook tussen de tureluur en de kemphaan blijkt opeens groot verschil te zitten. Geluiden zijn moeilijker; dat hoge piepje, is dat een gele kwikstaart? Maar de plevier heeft óók een helder hoog geluidje… Gelukkig herkennen we de grutto wel. Zowel voor de beginnende als de ervaren vogelaar is dit schitterend gebied. Aangenaam wandelen is ook mogelijk, breid het rondje dan vooral uit met de Ridderkerkse griend. Andere aanraders voor vogelliefhebbers zijn de Rhoonse en Carnisse grienden. Ook deze zoetwatergetijdengebieden zijn spectaculair wandelgebied, ook zonder vogelkaart.

Nieuwsgierig geworden of zelf vogels kijken? Kijk voor meer informatie over hotspots, activiteiten, routes en de prachtige natuurgebieden op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl en op www.facebook.com/OntdekIJsselmonde. De Vogelzoekkaart vind je op www.zuidhollandslandschap.nl/vogelgeluiden.

Je achtertuin is groter dan je denkt!