Sport

Beachhandbal, een spectaculaire zomersport

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender van Radio Ridderkerk wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente met een vast item in Prettig Weekend. Op zaterdag 5 juni 2021 sprak presentator Celwin Frenzen met Anita van der Linden en Monique Brandsma van Saturnus ’72 Drechtsteden.

Het Beachhandbal is weer begonnen. Er wordt sinds de Pasen weer lekker gehandbald op het zandveld bij Saturnus ’72 in het Reijerpark. Na een aantal mindere weken qua weer, hebben de spelers het de afgelopen week heerlijk in het zomerse weer. Waar er eerst met kleine groepjes gesport werd, mag het sinds zaterdag 5 juni weer in volledige teams. Beachhandbal, of beachen zoals Anita en Monique het ook noemen, is nog redelijk onbekend. “Nederland heeft aan de bakermat gestaan van het beachen. De afgelopen jaren is het dermate ontwikkeld en zijn de regels zo aangepast dat het echt heel spectaculair is geworden. Er zijn veel gerenommeerde handballanden die op hoog niveau beachhandbal spelen,” aldus Monique. Beachhandbal is nog niet Olympisch, maar dat zit er wel aan te komen. Het is al deel van de jeugd OS, maar staat ook op de longlist voor de grote OS in 2028.

Aangepaste regels

De regels zijn dus anders dan voor het ‘gewone’ handbal. Zo is fysiek contact niet toegestaan. Het inwisselen van aanval en verdediging gaat erg snel, en het is een zeer atletische sport. Maar spectaculair spel wordt ook extra beloond. “Bij reguliere handbal zie je ook wel eens dat er wordt afgerond met een ‘vliegertje’. De speler neemt de bal dan aan en schiet terwijl hij/zij in de lucht hangt. Dat is bij het beachen ook, maar ook als er een specialist of keeper scoort telt het schot dubbel. De pirouettes, 360 graden draaien en scoren, worden ook extra beloond.” De wedstrijden zijn ook iets korter. Regulier handbal is, afhankelijk van de leeftijd, 2x 20 of 30 minuten maar bij het beach is het 2x 10 minuten.

De vereniging speelt beachhandbal sinds een jaar of vier. Het veld ligt naast het harde buitenveld en voldoet aan alle formaten en richtlijnen. “Het beachveld is kleiner dan een gewoon handbalveld, het is anders ook niet vol te houden want het is zo intensief en zwaar door het zand.” De vereniging heeft een speciaal beachteam (kinderen die heel graag wilde beachen), een NK team waarmee wordt deelgenomen aan toernooien voor het Nederlands kampioenschap en er is ook een breedtesport team. “Die zijn pas net begonnen en volop aan het trainen,” aldus Anita. De vereniging heeft nu voornamelijk jeugd teams, maar als er genoeg animo onder volwassenen is dan zijn er uiteraard mogelijkheden.

Competities liggen nog even stil

Het NHV (Nederlands Handbal Verbond) is hard bezig om het beachhandbal op de kaart te zetten. “Er mag sinds vandaag weer in teams worden gesport buiten, dus het weer werkt lekker mee,” verteld Monique. “De reguliere competitie is niet doorgegaan, hierin speel je normaal 4 toernooitjes tegen de zelfde teams in poule vorm. Daar komt dan een winnaar uit. Daarnaast zijn er toernooien, soms recreatief maar ook de NK toernooien waarop je punten kunt verdienen om op het NK uit te komen. Dan moet je wel bij de eerste 8 eindigen. ” Daarnaast is nu bv een EBT bezig (een soort champions league) maar zijn er ook toptoernooien voor de jeugd. “Dat zijn de Europese toernooien en speel je bijvoorbeeld ook echt in Spanje of Italië.” De vereniging speelt met een NK team voor de toernooien waarmee ze in de goede middenmoot zitten na een mooie ontwikkeling. “We hebben het NK helaas nog niet gehaald. Daar was vorig jaar wel sprake van, maar toen ging het NK niet door.” Het seizoen loopt van net na de Pasen tot september.


FairPlay is belangrijk voor de Beach

Het is de belangrijkste trofee die je kunt winnen op het toernooi, de FairPlay cup. “Er zijn scheidsrechters en afgevaardigden die speciaal letten op FairPlay en daar punten voor uitdelen. Die cup is net zo belangrijk als de competitie zelf.” De sfeer van het beachen wordt dan ook geroemd. “Er wordt net zo hard gejuicht voor de tegenpartij als de eigen partij, dat maakt het ook zo’n leuke sport.”

Nog niet in de zaal

Ondanks dat het vanaf vandaag mag, wordt er nog niet gelijk in de zaal gespeeld met regulier handbal. “Nee, want bijna alle zalen worden gebruikt als examen locatie of als prik locatie, dus er is geen plek. En als het wel weer kan, is het echt zomer en blijven we buiten.” De voorbereidingen op het nieuwe seizoen beginnen half augustus buiten en in het zand. “In september gaat het echt weer van start en hopelijk vanaf oktober gewoon weer in de zaal.”

Samenwerking Drechtsteden verlengd

Twee jaar terug is er een samenwerking gestart met omliggende verenigingen onder de naam Drechtsteden. “Als eerste bij de heren, om af te tasten en te kijken naar de mogelijkheden. Dat beviel goed en is vorig jaar ook bij de dames van start gegaan. Vanaf dit jaar zijn we ook van start gegaan bij de jeugd en het bevalt mij echt uitstekend,” vertelt Monique. De vereniging speelt vanaf de C-jeugd onder de naam Drechtsteden. “Er wordt getraind en gespeeld bij alle clubs. Soms in Ridderkerk, soms in Zwijndrecht en Papendrecht. De jongste jeugd, tot en met de D (13 jaar) spelen en trainen nog wel gewoon bij Saturnus ’72.”

Ben jij ook geïnteresseerd in beachhandbal? Neem dan contact op via beach-drechtsteden@hotmail.com of kom gewoon eens een keer kijken of meedoen. Een shirt en broek is voldoende, schoenen zijn niet nodig.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.