Sport

Canadese Ridderkerker bij NK Masters

Mark Oxer zorgt op zaterdag 24 februari voor Ridderkerkse inbreng bij het NK Masters Gewichtheffen. De uit Canada afkomstige gewichtheffer woont hier sinds een jaar en hoopt in Almere zijn visitekaartje af te geven in de categorie boven 45-49 jaar.

De 45-jarige Mark Oxer heeft in Canada een sportief leven achter de rug. Hij kreeg al op jonge leeftijd halters van zijn ouders cadeau, waarmee hij vaak  in de weer was. Daarna lag de focus op voetballen, maar het werken met gewichten heeft de Canadees nooit losgelaten. Toen hij met crossfitwedstrijden mee ging doen werd het gewichtheffen serieuzer. “Ik bleek een uitstekende conditie te hebben, maar ik kwam kracht tekort. Toen ben ik gaan trainen om sterker te worden” vertelt Mark, die in 2012 powerlifting aan zijn sportieve loopbaan toevoegde. Hij zette een provinciaal  record op zijn naam en werd later coach van het Canadees powerliftingteam. 

Trainer

De liefde heeft hem naar Ridderkerk gebracht. Hij leerde in Calgary zijn vrouw kennen. Een traumaverpleegkundige uit Nederland, die haar wortels heeft in Ridderkerk. Vorig jaar besloten ze om zich hier met hun inmiddels eerste kindje te vestigen. Mark is nu aan CrossFit Ridderkerk verbonden, waar hij als instructeur en trainer het powerliften begeleidt.

Dat is niet het onderdeel waar hij op uitkomt bij het komende NK van de Dutch Masters Weightlifting Association (DMWA). Hij is ingeschreven voor weightlifting (Powerlifting is: squat, bench press, deadlift. Weightlifting is Snatch and Clean & Jerk). Hij hoopt bij het komende NK tenminste 173 kilogram omhoog te brengen. “Het is een misverstand dat een gewichtheffer heel breed moet zijn. Het gaat niet om de spiermassa. Het belangrijkste is dat je de juiste  techniek gebruikt. En natuurlijk moet je lichaam wel getraind zijn” aldus Mark.

Er kan met deze nationale titelstrijd ook gekwalificeerd worden voor het EK en WK Masters. Mark heeft daarbij ook de mogelijkheid om zich te plaatsen voor de Britse Masters, aangezien hij via zijn ouders ook de Britse nationaliteit heeft. 

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.