Sport

Clubhistorie van vv Rijsoord stond tussen verfblikken

Het werk voor het jubileumboek van het honderdjarige vv Rijsoord zit er bijna op. Het laatste blokje van de drukproeven wordt doorgelopen en er moet nu nagedacht worden over de voorkant van het boek. Voor de makers komt daarmee een eind aan meer dan een jaar hard werken.

“Maar het begon allemaal al tien jaar geleden. Bij het negentig jarig bestaan ben ik al begonnen met het verzamelen van foto’s en berichten” vertelt Leen Kruithof, die voor het boek in het clubarchief dook. “Overzichtelijk nou niet bepaald. Ik ben eerst een jaar bezig geweest met het opruimen van oude verfblikken en andere troep. Maar er is gelukkig wel veel bewaard gebleven” zegt de oud-voorzitter.

Eerder voetbal in Rijsoord

Een ontdekking was dat er al meer dan honderd jaar geleden in Rijsoord gevoetbald werd. Opgericht in 1919 werd de Rijsoordsche Voetbalvereniging .V.I.O.S. (Vooruitgang Is Ons Streven’), die een blauwe maandag speelde op door Jacob van Nes gepacht land. Kruithof vond er iets over in de notulen van de hervormde kerk: “Ze wilden dat Jacob daar een einde aan zou maken. Maar hij stond het toe. Het werd toen tot stoppen gebracht omdat dit werd gezien als onderverhuur.”
Met een nieuwe club werd het voetbal vijf jaar later opgepakt op een veld nabij de vroegere Bellevue. Er mocht alleen onderling gevoetbald worden. Wedstrijden waren in het begin niet toegestaan. “Een stiekeme wedstrijd tegen Velo uit Barendrecht werd direct afgebroken.”

Interviews

Terwijl Kruithof spitte in de clubhistorie werden interviews gedaan en verhalen opgetekend door Michel van Straten, Wim de Rooij, Patrick Rutten en Denise Bazen. Ook hiermee werden veel ontdekkingen gedaan. “Een interview met twee broers houden die volgens eigen zeggen nooit samen in Rijsoord 1 hadden gespeeld, het interview uitwerken en dan een week later via een heel ander iemand een kampioensfoto krijgen waarop de twee gebroederlijk naast elkaar in Rijsoordtenue heel vrolijk een kampioenschap aan het vieren zijn” geeft Rutten als voorbeeld.

Een uitdaging voor het boekenteam was ook het uitvogelen van de juiste spelling van namen. “Een roepnaam is ook een naam, dus de drie vroegere broers Kanters werden er plots vier, nadat er naast W. Kanters, G. Kanters, D. Kanters er ook een A. Kanters genoemd werd. Moet je er maar net achter zien te komen dat Dam de roepnaam van Adam was!”

De opmaak van het boek werd gedaan door oud-profvoetballer Chris Willemsen, die weet hoe je een sportboek moet maken. “We wilden geen saai boek. Historische feiten worden leuk gepresenteerd naast de verhalen van mensen van de club. Zelfs mensen van buiten Rijsoord zal dit aanspreken” zegt Wim de Rooij over de 384 pagina’s die geproduceerd zijn.

Bij voorinschrijving (tot 29 maart) kost het boek € 15. Daarna is de verkoopprijs € 25. Het boek verschijnt op 3 mei. Reserveren kan via: www.vv-rijsoord.nl/835/voorinschrijven-jubileumboek/.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.