Collectief Rijsoord houdt punten ‘in huis’

Een collectief sterk Rijsoord heeft zaterdagmiddag tegen Duno D, tot dan een van de topteams in de hoofdklasse A, prima gepresteerd en ervoor gezorgd dat de drie punten in Rijsoord bleven. Echt makkelijk ging het niet en zeker de eerste helft ging Rijsoord door het oog van de naald.

De bezoekers raakten tweemaal de lat en eenmaal werd de bal van de lijn gehaald. In de tweede helft, wellicht gesteund door de sterke wind, was Rijsoord gevaarlijker en kwam Duno D nauwelijks meer aan een reële kans toe. En mocht het team toch gevaarlijk worden, dan stond er toch steeds weer de betrouwbare doelman Ragip Özrak, die zich deze middag probleemloos als beste speler profileerde.

Maar deze zaterdagmiddag was natuurlijk die van de nieuwe trainer Marco van Rijn, die de vertrokken Steef Buijs opvolgde, zich dinsdagavond voor het eerst aan de selectie voorstelde en zaterdagmiddag dus ook voor het eerst op de bank zat. Opvallend was wel dat assistent-trainer Danny Wijnstekers niet op dezelfde bank zat. De reden hiervan is dat Wijnstekers zich vanwege zijn werk als assistent heeft teruggetrokken. Zijn rol als assistent-trainer bij Rijsoord was niet langer te combineren met zijn werk. Dan is natuurlijk de vraag wat een nieuwe trainer doet met de opstelling, want vaak worden dan andere keuzes dan een voorganger gemaakt. Kijk maar naar Feyenoord, waar Jan Arie van der Heijden weer uit de mottenballen is gehaald. Bij Rijsoord waren er deze zaterdagmiddag niet echt opmerkelijke verschuivingen of het moet zijn dat Jimmy van der Vaart in plaats van Casper Gerritse in de basis begon. Ingewijden wisten te vertellen dat Gerritse de afgelopen week enkele malen de fysiotherapeut heeft bezocht en dat is wellicht de reden van de omzetting in het team. De tijd zal het leren.

Gelukkig

Rijsoord mocht zich de eerste helft ‘gelukkig’ noemen. Met de straffe wind in de rug waren het de bezoekers, die het Rijsoord erg lastig maakten en de Kraaien onder druk zetten. Al in de eerste minuut was Rijsoord gewaarschuwd toen een messcherpe voorzet van Koen Huntelaar door Leon van den Heerik, met een tegenstander in zijn rug, werd weggekopt. Na een tiental minuten raakte Marcello Gomes da Veiga aan het hoofd geblesseerd. De behandeling van een kleine hoofdwond duurde op zich al lang en toen moest de middenvelder ook nog een ander shirt aantrekken vanwege wat bloed op het shirt. Al met al duurde de totale behandeling een behoorlijk aantal minuten. Scheidsrechter Matthijs Jobse was hierin onvoldoende duidelijk, alhoewel hij later aangaf dat de regels hierin duidelijk zijn en ook in het amateurvoetbal worden toegepast. Echter de ook duidelijke regels dat een tackle van achteren altijd met een gele kaart wordt bestraft werden door hem kort daarna weggewuifd. Ook in de tweede helft zou het soms warrige beleid van deze scheidsrechter niet in het voordeel van de thuisclub zijn.

Rijsoord kwam in die eerste helft goed weg, want de thuisclub werd zwaar onder druk gezet. Na bijna twintig minuten had Giovanni Scharrenburg zijn ploeg zomaar op voorsprong kunnen zetten, maar hij zag zijn schot uit een vrije trap op de lat uiteenspatten. Rond de 35e minuut had Rijsoord het even erg lastig. Eerste werd een bal op de lijn gestopt door Stephan Ooms en kort daarna kwam de bal via het hoofd van Jimmy van der Vaart wéér op de lat terecht. Het was in die periode eenrichtingverkeer en Rijsoord kon daar weinig tegen doen. Door de Kraaien, die vochten voor iedere meter, werd eigenlijk geen enkele kans gecreëerd.

Voorsprong

In de tweede helft kreeg Rijsoord de wind in de rug. Nu hoeft dat niet altijd een voordeel te zijn, maar bij de bezoekers was daarmee de angel van de dieptepass op snelheid er wel uitgehaald. Na iets meer dan een half uur spelen liet scheidsrechter Jobse zich nadrukkelijk gelden. Eerst was er een grote kans voor Tevyn Biekman, maar doelman Patrick ter Mate wist de inzet tot corner te verwerken. De hoekschop, die daaruit volgde, leverde voor de bezoekers een vrije schop op. Doelman Ter Mate nam de vrije schop terwijl Leon van den Heerik nog voor de bal stond. Voor de scheidsrechter een duidelijk geval voor een gele kaart. Toen trainer Van Rijn hierover een opmerking maakte verdween ook hij in het boekje van de scheidsrechter. Helemaal bont maakte de leidsman het toen hij Mike van Dongen later op ‘geel’ trakteerde. De verdediger moest vanaf zijn positie naar voren komen om een inworp te nemen en kennelijk duurde dat te lang. Na de eerste kans van Biekman groeiden de mogelijkheden voor Rijsoord. Met nog twintig minuten te gaan was het de net ingevallen Chris Promes, die een prima kans kreeg. Hij kon de bal echter niet voldoende vaart geven om het de doelman echt moeilijk te maken. In de 77e minuut toch de voorsprong voor Rijsoord. Macello ‘Maka’ Gomes da Veiga kwam over links op en legde de bal breed op de inkomende Romain van Bruggen. Tegen zijn schot kon doelman Patrick ter Mate niets meer doen; 1-0. Het werden voor de trouwe supporters van Rijsoord nog enkele spannende minuten, maar de winst zou op het Kraaiennest blijven. Een verdiende overwinning voor een collectief sterk Rijsoord, dat in de eerste helft door het oog van de naald ging, maar zich in de tweede helft sterk revancheerde.

Volgende week zaterdag is de uitwedstrijd in Utrecht tegen DHSC. De Utrechtenaren wonnen zaterdagmiddag de uitwedstrijd tegen Rijnvogels en staan inmiddels op de derde plaats. Rijsoord zal dus weer met dezelfde instelling als deze wedstrijd moeten beginnen om een positief resultaat te bewerkstellingen.

Opstelling: Ragip Özrak – Leon van den Heerik – Mike van Dongen – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Berry de Groot (75. Donovan Lioe Anjie) – Jimmy van der Vaart (61. Chris Promes) – Danilo Alkema – Tevyn Biekman (70. Nelson Costa de Brito) – Stephan Ooms – Marcelo ‘Maka’ Gomes da Veiga.