Sport

Danny Spelde loopt marathon voor KWF

Keepers zijn geen lopers. Ook Danny Spelde niet. Toch maakt de oud-doelman van RVVH op 14 april in Rotterdam zijn marathondebuut. Hij gaat de uitdaging aan om een mooi bedrag voor KWF op te halen.

“Ik ben inderdaad geen loper. Nooit geweest. Wel ben ik bijna elk jaar bij de marathon gaan kijken. Dan zei ik tegen mijn ouders: volgend jaar loop ik hem ook. En daar kwam dan niks van. Nu ga ik het doen ter herinnering van mijn vorig jaar overleden moeder en hoop ik op een mooi bedrag voor het kankerfonds” vertelt Spelde.

Voor moeder

Danny’s moeder kreeg ruim een jaar geleden pijn in haar buik. De arts deed dit in eerste instantie af als een buikgriep. Drie dagen later werd bij onderzoek in het ziekenhuis een tumor vastgesteld. Die werd direct operationeel verwijderd, maar er werden ook uitzaaiingen geconstateerd. Nog voor de chemobehandeling kon beginnen kwamen de medici tot de conclusie dat er niets meer aan te doen was. “Mijn moeder, die nooit ziek was geweest, is binnen een maand na de eerste diagnose overleden. Ik loop straks de marathon met haar foto op mijn shirt. Ik heb haar nog kunnen vertellen dat ik de marathon zou gaan lopen” vertelt Danny.

Twintig kilo kwijt

Spelde is keeperstrainer bij RVVH, maar had al jaren zelf niet meer serieus gesport. De merkte hij bij zijn eerste looptraining in de zomer van vorig jaar. Hij hield het nog geen twee minuten vol. De 1,92 m lange Spelde woog op dat moment bijna 130 kilo. De vroegere sluitpost heeft er met zijn looptraining ruim twintig kilo af gekregen. “Er mag nog wel tien kilo af, maar ik denk dat ik er nu wel klaar voor ben” stelt Spelde.

Vertrouwen

Nauwelijks voor die afstand getraind liep Danny de 15 km van de Bruggenloop in een uur en 22 minuten en kwam hij bij de halve marathon van Den Haag binnen in twee uur en vier minuten. Met de ‘Countdown Run’ in Zevenhuizen werd eind maart voor de eerste keer 32 km gelopen. Een griep was afgelopen week spelbreker in de trainingsopbouw, waardoor Danny geen ervaring heeft kunnen opdoen met het lopen van een 35 km. Het heeft het vertrouwen van de oud-goalie niet aangetast: “Ik moet de finish op de Coolsingel gewoon halen. Er zijn zoveel mensen die me al gesteund hebben. Als streefbedrag had ik 1500 euro en dat had ik binnen twee dagen al binnen. Nu hoop ik de tweeduizend te halen. Meer mag ook, want elke cent is welkom.”

Doneren voor de actie van Danny kan via: https://acties.kwf.nl/fundraising/dannyspelde/marathon-rotterdam-2024 of via QR-code.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.