Domper voor KCR na verlies tegen Vriendenschaar

Reikhalzend en met veel vertrouwen was er bij KCR uitgekeken naar het begin van de zaalcompetitie, afgelopen zaterdag in het thuisduel tegen Vriendenschaar. Op weg naar dit duel moest de ploeg echter twee tegenvallers incasseren. Al enige tijd immers was bekend dat er zonder publiek gespeeld moest worden. Menig tegenstander weet inmiddels dat een volle en luidruchtige Wissel ongekende krachten kan losmaken bij de thuisploeg.

Daarbij werd afgelopen vrijdag bovendien bekend dat er na 17.00 uur geen wedstrijden meer gespeeld mogen worden. Voor KCR betekent dit dat de afgelopen wedstrijd tegen Vriendenschaar direct de laatste was van het kalenderjaar 2021. Een totaal andere start van de competitie dus dan menigeen zich had voorgesteld. Op het moment van dit schrijven is nog onbekend hoe de korfbalbond met dit gegeven zal omgaan.

Maar de grootste teleurstelling was ongetwijfeld de nederlaag van afgelopen zaterdag (25-29). In het eerste bedrijf gingen de ploegen gelijk op. KCR begon prima en had zeker in het eerste kwartier van de eerste helft het initiatief. Na een 4-1 voorsprong kwamen de bezoekers bij 6-6 echter weer langszij. Daarna gaven de beide teams elkaar geen duimbreedte toe, waardoor de 13-13 ruststand een logische was. Het was mooi om te zien hoe uitblinker Floris Jan Bos met nog drie seconden op de klok verantwoordelijk was voor de ruststand.

Na de rust een sterker Vriendenschaar, dat aanvankelijk steeds op voorsprong bleef. Daarbij had KCR het moeilijk met een omzetting in de verdediging van de bezoekers. Coach Den Hertog was hierover na afloop duidelijk: ”Op dat moment konden we ons in onvoldoende mate aanpassen en lukte het niet om de juiste oplossing te vinden. Dan wreekt het zich ook dat we op het veld niet op dit niveau spelen”. Na twee gave treffers van Sabine Vlasblom in korte tijd kwam de thuisploeg bij 19-19 toch weer langszij,  waarna even later zelfs voor het eerst na de rust op voorsprong werd gekomen (21-20). Daarna nam Vriendenschaar weer het initiatief en moest de thuisploeg alle zeilen bij zetten om in het spoor te blijven van de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam.

Cruciaal wellicht was bij de stand van 24-26 een afgekeurde treffer van Remon de Vos – de arbitrage constateerde een overtreding van KCR onder de paal en was onverbiddelijk: geen doelpunt. En zoals zo vaak in dit soort situaties viel er direct aan de andere kant een treffer voor de bezoekers. Hoewel Femke Baak vanaf de stip nog iets kon terugdoen bleek de afgekeurde treffer toch de doorslag te geven. In de slotfase werd het tenslotte 25-29, een uitslag die een groter krachtsverschil suggereert dan wellicht in werkelijkheid het geval was.

In zijn analyse merkte Den Hertog ook op dat zijn team verdedigend minder scherp was dan de laatste veldwedstrijden. “Al met al een teleurstellende avond”, aldus de Ridderkerkse oefenmeester.

Zoals hierboven al opgemerkt volgt er nu een gedwongen rustperiode – onduidelijk is hoelang deze situatie zal gaan duren.