Sport

Dramatische degradatie voor KCR

Het is KCR afgelopen zaterdag niet gelukt om zich te handhaven in de overgangsklasse. Na de 26-27 winst in het eerste duel tegen het Middelburgse ONDO werd het tweede duel in een bomvolle Fakkel verloren met 20-24. En dat betekende dat de Zeeuwen over de twee duels heen het beste resultaat neerzetten.

Het duel werd afgewerkt in een schitterende ambiance. De Fakkel was tot de allerlaatste plek bezet. Niet alleen de vele KCR supporters lieten zich horen, maar ook het uitvak was gedurende de gehele wedstrijd luid en duidelijk aanwezig.

Direct al in de openingsfase zette ONDO de toon. Daar waar KCR in thuiswedstrijden zelf vaak het initiatief neemt en op een snelle voorsprong komt, daar was het nu ONDO dat voor de eerste twee treffers tekende: 0-2. Bij 4-4 kwam KCR eenmaal langszij, om vervolgens daarna voortdurend tegen een achterstand aan te kijken. De ruststand werd bereikt bij de stand van 12-15, waarbij de Ridderkerkers pech hadden dat de laatste KCR-treffer die net in het eindsignaal van de eerste helft viel geen genade kreeg in de ogen van de arbiters. 

In plaats van de 13-15 was het na de rust weer ONDO dat als eerste scoorde en zo het verschil opnieuw op vier treffers bracht.

Cruciaal moment in de wedstrijd was vervolgens een lange fase bij de stand van 14-17 waarin beide teams niet tot scoren kwamen. Velen op de tribune voelde het momentum aan: als KCR nu kon scoren was het terug in de wedstrijd, bij een tegentreffer zou het een verloren wedstrijd spelen. En die tegentreffer kwam. Na 14-18 liepen de gasten vervolgens vlot uit naar 14-22 en was het pleit beslecht. 

De ontreddering na het laatste fluitsignaal was enorm en begrijpelijk. Daar waar ONDO met haar supporters een geweldig feest vierden op de speelvloer zat een groot deel van de thuisploeg teleurgesteld op de spelersbank. 

Aanvoerder Remon de Vos en coach Patrick den Hertog waren onafhankelijk van elkaar eensluidend in hun oordeel: ONDO was vanaf de eerste minuut meer gebrand om te winnen. “De echte do-or-die instelling ontbrak bij de meeste spelers”, aldus Den Hertog. Daarbij noemde hij, en ook De Vos, het aantal treffers te mager. Daarbij meldde Den Hertog zoals wel vaker dit seizoen dat er verdedigend toch vaak te weinig druk werd gegeven.

Zo komt een einde aan het verblijf in de overgangsklasse. Vanaf seizoen 2015/2016 kwam KCR op dit niveau uit, het niveau waarop een vereniging van deze grootte en met een accommodatie zoals KCR heeft thuishoort. 

Overigens deden andere KCR-ploegen afgelopen zaterdag goede zaken. De B-1 promoveerde na winst op Vitesse B-1 na de hoofdklasse, de A-1 komt na het behalen van het kampioenschap volgend jaar uit in de eerste klasse. Het derde seniorenteam wist zich in een tweeluik tegen DSO makkelijk te handhaven. Ronduit sensationeel was de winst van KCR-2, dat vorige week met acht doelpunten verschil het eerste duel tegen Valto verloor. Het team zette een formidabele prestatie neer door Valto nu met 26-16 te verslaan. Zo komen de reserves van KCR ook volgend seizoen uit in de reserve-overgangsklasse. 

Het is zaak dat KCR-1 nu snel de focus verlegt naar de veldcompetitie, die op 14 mei 2022 hervat wordt. KCR deelt de eerste plaats met Synergo en heeft een eventueel kampioenschap dus zelf in de hand. Daar waar dus een plek in de overgangsklasse in de zaal verspeeld werd kan deze worden heroverd in de veldcompetitie.

De uitgestelde kraker tegen Synergo staat op het programma voor dinsdag 17 mei 2022.