Sport

Een intieme tennisclub in het Donckse Bos

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender van Radio Ridderkerk wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente Ridderkerk met een vast item in Prettig Weekend. Op zaterdag 8 mei 2021 sprak presentator Celwin Frenzen met Jan Visser van Tennis Club Donckse Bos.

Voor velen wellicht niet bekend, maar er zit echt een tennisclub in het Donckse Bos. “Wij vinden het de mooiste baan van Nederland,” aldus Visser. “Het is tot stand gekomen door een samenwerking tussen jonkheer Groeninx van Zoelen en de buurt. De baan lag er al langere tijd. Het was toen nog een tegelbaan waar werd getennist door de notabelen die op de dijk woonden. De families Boelen en Van der Knaap maakten er veel gebruik van.” Daarna kwam het langere tijd stil te staan en werd er geen gebruik meer van gemaakt. “Dat deed de baan geen goed. Het verpauperde en was helemaal overgroeid, de koeien liepen er letterlijk over.” Dat is nu gelukkig verleden tijd.

Na een gesprek tussen Jan Visser, destijds werkzaam voor de sportafdeling van de gemeente Ridderkerk, en de jonkheer tijdens een rondleiding ontstond het idee om de baan nieuw leven in te blazen. “Ik heb het gewoon gevraagd, mag ik die baan niet een beetje opknappen zodat ik daar kan tennissen ?.” Zo gezegd, zo gedaan. De baan werd schoon gemaakt en voorzien van een nieuw net en er werd enige tijd getennist door Jan Visser, zijn vrouw en vrienden kring. “Maar het werd zo slecht dat we er weer mee gestopt zijn. Na enige tijd belde de jonkheer mij op dat hij toch weer iets met de baan wilde doen en na een gesprek ontstond het idee er een kunstgrasbaan van te maken. Ik heb folders rondgebracht of er mensen mee wilden doen, iedereen heeft wat geld bijgelegd en zo is het ontstaan. De jonkheer heeft de helft betaald, de leden de andere helft.”

Nog steeds een intieme club

“We zijn begonnen met 30 leden en hebben er nu 45. Dat zijn er nu voldoende, we hebben ook niet veel plek voor meer leden en verloop lost zichzelf op. Als er een lid stopt, komen zij zelf meestal gelijk met een nieuw lid.” Leden betalen een vast bedrag als contributie, op dezelfde wijze zoals dat bij golfbanen gebruikelijk is. “Men legt een vast bedrag in, zodra men stopt krijgen ze dat bedrag minus gebruikskosten weer terug. Die kosten zitten dan in toernooien en leuke ledenvergaderingen. Je moet minimaal vijf jaar lid blijven, maar velen zijn al veel langer lid. We zijn echt een intieme club.”

T.C. Donckse Bos speelt puur recreatief. “Nee, we doen niet mee aan competities. Ook omdat het maar 1 baan is. Ieder lid heeft een vast uur per week, waarop ook vrienden en bekenden mee mogen spelen. Soms wordt er gewisseld onderling, we hebben een groepsapp waarmee we dat regelen.” Er is dan ook geen clubhuis bij de baan. “We hebben een klein chaletje, maar meestal zitten we lekker buiten. Bij een toernooi zetten we mooie pagode tenten eromheen, BBQ erbij. Echt een plaatje.”

Onderhoud door vrijwilligers

De kunstgrasbaan die er nu ligt is in 2006 geplaatst, al zo’n 15 jaar inmiddels dus. “Een kunstgrasbaan gaat gemiddeld zo’n 20 jaar mee, afhankelijk van hoeveel erop gespeeld wordt. Maar daar betalen we ook contributie voor, onderhoud en dat soort zaken. We leggen ook geld opzij om in de toekomst dan weer een nieuwe grasmat neer te leggen en we borstelen de baan regelmatig.” Bij het Huis Ten Donck zijn veel vrijwilligers werkzaam, ook met een verstandelijke beperking, en die doen veel voor de tennisbaan. “Ja die komen iedere dinsdag de baan schoon maken, onkruid vrij maken en zo. Die zijn daar lekker bezig en daar zijn we erg blij mee en dankbaar voor.” Jan Visser brengt af en toe lekkere appeltaarten mee om hen daarvoor te bedanken.


Weinig invloed van corona

De club heeft weinig problemen van de corona lockdowns. “Het is natuurlijk een privé baan. We houden ons netjes aan de corona regels, maar konden wel altijd door tennissen. Ook de kinderen van de leden hebben veel gebruik gemaakt van de baan in de lockdown.” De toernooien liggen wel stil. “Na de opening in 2020 hebben we wel de ledenvergadering gehouden, zoals het hoort elk jaar. Maar de toernooien liggen stil. We hopen dat het in september wel weer kan, maar dat zien we dan wel weer. De cijfers zijn nog zo grillig.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.

Tekst: Celwin Frenzen