Sport

ERHV De Waal groeit flink in corona tijd

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender van RTV-Ridderkerk wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente met een vast item in het radioprogramma Prettig Weekend. Op zaterdag 29 mei 2021 sprak presentator Celwin Frenzen met voorzitter Jan van der Wulp van Eerste Rijsoordse Hengelsportvereniging De Waal.

Sinds een jaar of drie is Jan van der Wulp voorzitter van de hengelsportvereniging in Rijsoord, na al geruime tijd lid van het bestuur te zijn geweest. Het gaat momenteel naar omstandigheden erg goed bij de vereniging. Gezien de corona maatregelen wil men graag naar buiten en dan is vissen de uitgelezen mogelijkheid. De vereniging is in de lockdown dan ook gegroeid tot liefst 2.500 leden, waarmee ERHV De Waal de grootste visvereniging van IJsselmonde is. De vereniging heeft het visrecht in heel Ridderkerk voor alle wateren binnen de gemeente. Wil men daar vissen, dan dient men lid te zijn van de vereniging.

Competities liggen ook hier stil

De viscompetities liggen momenteel nog steeds stil. Er mag wel getraind worden, maar de competities trekken teveel bekijks en recreanten waardoor er volgens Sportvisserij Nederland ook in de visserij geen competitie gehouden mag worden. “Ik ben het er niet geheel mee eens, want we zitten vaak honderden meters uit elkaar. Maar het is niet anders,” aldus van der Wulp.

Vanaf 5 en 30 juni 2021 mag er weer veel, is op vrijdag 28 mei bekend gemaakt. “Ik heb gisteren direct op de site van Sportvisserij Nederland gekeken, maar er was nog niks bekend helaas. Nog even afwachten dus.”

Trainen mag wel

Maar hoe train je voor vissen? “Het is vooral stekverkenning,” legt Van der Wulp uit. “Hoe diep is, wat zwemt er, wat voor aas heb je nodig. Daar kijk je dan vooral naar. Als je ergens wordt geloot waar je nog nooit gevist hebt, wil je dat wel even doen.” Het loten werkt alleen voor de competities, dan krijgt men een stuk toegewezen waar gevist moet worden. “In de vrije tijd mag je vissen waar je wilt, mits je lid bent natuurlijk.”

voorzitter Jan van der Wulp van Eerste Rijsoordse Hengelsportvereniging De Waal

Wie het meeste vangt, wint

ERHV De Waal heeft een aantal competities binnen de vereniging. “We hebben een wedstrijdcommissie die alles regelt. Van witvis wedstrijden op De Waal (in Rijsoord) maar ook op buitenwateren. Dan is het kwestie van een puntentelling, wie het meeste gewicht vangt heeft gewonnen.” Er lopen verschillende wedstrijden. “In principe is er iedere week wel een wedstrijd te vissen bij ons. Vaak wel een vaste club vissers bij ons merken we. In de wintermaanden zijn er dan de roofviswedstrijden, van november tot eind maart.”

Er zijn best serieuze wedstrijden te winnen, met name binnen de roofviswedstrijden waar het inschrijfgeld wat hoger voor is. “De witvissers vissen met namelijk voor de eer, maar ook daar zijn wel wat prijzen te winnen. Gerrit van de Pad doet daar altijd heel hard zijn best voor. Twee keer per jaar hebben we een kaperwedstrijd van 48 uur, waar er van vrijdag t/m zondag gevist wordt.” De roofvis- en karperwedstrijden vinden altijd plaats in Het Waaltje in Rijsoord, de witviswedstrijden zijn of in Het Waaltje of in de regio Rotterdam.

Visstand bijzonder laag

De visstand in Het Waaltje is op peil, waar de vereniging met uitzetting voor heeft gezorgd. In de rest van de gemeente is de visstand bijzonder slecht. “Dat hebben we ook aangegeven bij de gemeente. Er is samen met Sportvisserij Nederland een rapport gemaakt, welke is overgedragen aan de gemeente. Er wordt dan een berekening gemaakt hoeveel vis normaal is per hectare water. We hebben dan ook toestemming gekregen om vis uit te gaan zetten in de gemeente, wat heel goed is.” Men heeft last van de Aalscholver. “Een roofvogel die ontzettend veel vis eet, die heeft Het Waaltje aardig leeggeroofd en als er niks wordt uitgezet komt er ook niks bij.” Het Waaltje is geen makkelijk water met veel plantengroei en het is erg diep. Het Lohmanpark is een goede plek voor de beginner.

Compliment voor de leden

Van der Wulp sluit af met een compliment naar de leden toe. “Veel leden komen met een lege vuilniszak aan en ruimen de plek eerst op van de recreant voor hun, terwijl vissers vaak een slechte naam hebben juist. Het tegendeel is dus vaak waar.”

Heb je ook interesse om te gaan vissen? Neem dan een kijkje op erhvdewaal.mijnhengelsportvereniging.nl.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.