I-S-R hoopt snel weer aan de slag te mogen

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente met een vast item in Prettig Weekend. Op zaterdag 24 april sprak presentator Celwin Frenzen met Lisa Vreugde van Invaliden Sportvereniging Ridderkerk (I-S-R).

ISR biedt al meer dan 40 jaar de mogelijkheid tot in- en ontspanning op sportgebied voor mensen met een lichamelijke beperking. Mensen die rolstoelafhankelijk zijn, hart- of longklachten hebben of minder valide zijn door bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie zijn bij ISR van harte welkom om aan hun gezondheid te werken. ISR biedt o.a. rolstoelbasketbal, zwemmen en jeu de boules aan voor de leden. De sporten worden aangeboden vanuit sporthal De Fakkel, waar ISR haar eigen gedeelte heeft.

Lisa Vreugde is bestuurslid bij ISR en met name verantwoordelijk voor het rolstoelbasketbal. “Ik ben sinds 2014 als lid aangesloten bij ISR, ik speel rolstoelbasketbal en zwem af en toe, en sinds 2018 als bestuurslid. Door de corona crisis kunnen we helaas al geruime tijd niet meer sporten.” Door de corona crisis ligt de vereniging stil. “We zien elkaar helaas bijna nooit doordat alle sporten stilliggen. De jongeren mogen wel weer in team verband sporten maar door het grote verschil in leeftijden binnen ISR is dat zeer lastig voor ons. ISR bestaat uit ongeveer 90 leden, bij het basketbal loopt het leeftijdsverschil echt van 12, 13 tot 55 wel. Het zwemmen zijn voornamelijk ouderen, en die mogen nog niet sporten natuurlijk.”

Verspreid publiek

In de regio zijn er niet veel sport verenigingen die echt op invaliden focussen. Hierdoor komen de leden bij ISR uit veel verschillende omliggende gemeentes. “Ik kom zelf uit Hoeksche Waard,” vertelt Lisa, “maar we hebben ook leden uit bijvoorbeeld Papendrecht en Capelle a/d IJssel.” Doordat veel jongeren met een handicap niet zomaar gaan sporten ligt dit aanbod nog vrij laag. “Jongeren met een handicap moeten echt aangemoedigd worden om te gaan sporten, ze weten wellicht ook niet dat het überhaupt kan. Daardoor is het lastig om in elke gemeente of regio een sport vereniging te starten.” ISR probeert de jeugd met een lichamelijke beperking wel aan te moedigen om te gaan sporten. “Dat doen we door clinics te geven, maar het is soms lastig hier een plek voor te vinden. Je hebt landelijke organisaties hiervoor, maar daar komen ook grote verenigingen en daar sluiten de leden zich sneller bij aan merk je.”

Presentator Celwin Frenzen in gesprek met Lisa Vreugde van Invaliden Sportvereniging Ridderkerk


Iedereen is welkom

Een veelvoorkomend misverstand is dat enkel mensen met een zware lichamelijke beperking bij ISR terecht kunnen, maar dat helpt Lisa graag uit de lucht. “Het is echt niet alleen voor mensen in een rolstoel of aangeboren letsel. Ook mensen met bijvoorbeeld een versleten knie die niet meer mee kunnen op hun oude niveau bij hun oude vereniging zijn van harte welkom. Dat is voor sommigen een brug om overheen te moeten, maar het is zo makkelijk en ook belangrijk om te blijven sporten dat dit kan bij ISR.” Vanuit de gemeente Ridderkerk zou er vorig jaar een dag worden georganiseerd om deze brug te leggen en mensen kennis te laten maken met ISR. “Door bekende redenen is dat niet doorgegaan, maar we hopen echt dat dit na de corona crisis snel alsnog door kan gaan.”

Trouwe leden

ISR is erg blij met haar trouwe leden. “Iedereen blijft ons trouw, zowel leden als sponsoren, we hebben weinig tot geen verloop. Maar je bent toch de binding een beetje kwijt, ook omdat alle leden uit een andere regio komen is dat lastig bij elkaar op de koffie te gaan even. We hopen daarom echt dat we snel weer van start mogen.” ISR hoopt na de corona crisis snel weer aan de slag te kunnen. “We hebben het plan om samen met de Mytylschool in Rotterdam een open dag of clinic te organiseren om de jeugd aan het sporten te krijgen.”

Wil jij ook lid worden of meer informatie over ISR? Neem dan contact op via de website: i-s-r.nl.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.

Tekst: Celwin Frenzen
Foto’s: Wendy Harreman