Sport

Karatetoernooi van Kazoku in sporthal De Fakkel

Op zaterdag 30 september is sporthal De Fakkel in Ridderkerk het decor van een groot karatetoernooi. Op twee matten zullen zowel beginners als gevorderden van elf sportscholen in actie komen. Hoofdprijs van de dag is de “Kazoku Cup”.

Het toernooi wordt georganiseerd door Kazoku Rotterdam. Dit is een bij Nederlandse Karate Associatie aangesloten club, die sinds 2012 actief is in IJsselmonde. De clubnaam is het Japanse woord voor familie en dat doet in meerdere opzichten recht aan de laagdrempelige club. Oprichters zijn Peter Scheffers en zijn zonen Rico en Jimmy. “We hebben de leiding, maar zijn niet de baas. We kijken niet naar rangen en standen. We willen vooral een gezellige club zijn waar iedereen zich welkom voelt” vertelt Peter, die de sport weer oppakte nadat zijn oudste zoon begon met karate bij zijn vroegere trainer. Het heeft geresulteerd in een club waarbij inmiddels ruim 90 leden zijn aangesloten. Bij de jeugd zijn opvallend veel meisjes die trainen onder leiding ervaren karatedocenten. “We hebben een heel gemêleerde club. Als je kijkt naar de beroepen en achtergronden zit er van alles tussen. En bij ons is iedereen gelijk.”

Respect

Bij de zoektocht voor een geschikte locatie voor het toernooi kwam Kazoku uit bij De Fakkel. “Een sportvloer met een cafetaria is hier niet in de buurt. De Fakkel heb ik leren kennen door de zwemlessen van mijn zoontje. Het is een accommodatie waar we graag met onze club naar toe komen” zegt Rico Scheffers.

Voor de vergunning voor het evenement moest de club eerst flink door de molen. Na twee uit de hand gelopen kickboks avonden besloot burgemeester Attema vechtsportgala’s te verbieden. De karateka’s uit IJsselmonde willen hier niet aan gespiegeld worden. “We zijn niet voor niets aangesloten bij de NKA. We weten dat niet alle clubs hun zaken op orde hebben. De sportscholen die wij hebben uitgenodigd voldoen aan onze criteria. Er is onderling respect” benadrukt Jimmy Scheffers.

Goed doel

Het toernooi zal rond de honderd deelnemers op de mat brengen die in leeftijd variëren van 6 tot 59 jaar. De partijen zijn tussen 10.00 en 18.00 uur. Van zowel de deelnemers als bezoekers wordt een bijdrage van € 10 gevraagd. De opbrengst van het toernooi gaat naar de stichting Taai, die meer onderzoek wil financieren voor behandeling van de ongeneeslijke taaislijmziekte. De stichting is opgericht door een van de leden van Kazoku. Alles wat het toernooi oplevert zal naar dit goede doel gaan. De organisatie weet zich gesteund door verschillende sponsors, waaronder Bram Ladage Keizerswaard, tandartspraktijk Totaal Ridderkerk, Joka Sport Barendrecht en sportcafé De Fakkel.

In een schoolgebouw aan de Herenwaard traint de club wekelijks met twee groepen op maandag- en donderdagavond en zaterdagmorgen. Voor meer informatie kan men mailen naar: kyokushinkazoku@gmail.com.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.