Sport

Karttalent AJ Burggraaff (10) verbaast zichzelf: nu al zijn eerste podiumplaats

AJ Burggraaff kart nog maar amper twee jaar, maar in Berghem pakte hij zowaar zijn eerste podiumplaats in een tumultueuze finale. Tijdens de tweede ronde van het Kart4Fun-kampioenschap liet de tienjarige coureur uit Ridderkerk met zijn tweede plaats in de Rotax Max Minimax-klasse zien dat hij talent heeft. 

“Mijn eerste podiumplaats. Dat voelt super”, zei een uitgelaten AJ. “Ik heb er hard voor gestreden.” Na zijn knappe derde plek in de prefinale kon het in de finale dus nog een tandje beter. Al pakte hij die tweede plek niet zonder slag of stoot. Letterlijk. 

“Bij de start was er een crash en werd er met de rode vlag gezwaaid. Het was chaos”, zei AJ. “Toen we weer gingen rijden, moesten we weer de banden opwarmen en toen stuurde iemand op mij in en ging over de kop. Nadat we weer gingen rijden, lag ik in de kopgroep. Dat bleef de hele tijd zo.” 

“Na een tijdje haalde Bodean (Blankenburg, red.) mij in en joeg hij op Devrim (Yeter, red.). Ik ging met hem mee en haalde Devrim in. Toen crashten de eerste twee en ik zat er pal achter de leider Oliwier (Mazurkiewich, red.). In de laatste ronde kwam ik steeds dichterbij maar ik kon Ollie niet meer inhalen en eindigde ik als tweede.”

Natuurlijk genoot AJ, vernoemd naar zijn opa’s Arend en Jan, van zijn podiumplaats. Dat die er in Berghem in zat, werd in de trainingen al duidelijk. “Ik had meteen een goede snelheid. Ook in de kwalificatie was de snelheid goed, al had ik soms last van verkeer. En de achterkant van de kart gleed nog een beetje. Ik lag heel even derde en toen ben ik teruggezakt naar de vierde plek.”

Dat was dus genoeg om dus zowel in de prefinale als in de finale bij de eerste drie te finishen. Razendknap voor de jonge coureur die dit seizoen voor het eerste een volledig seizoen in de Minimax-klasse rijdt. Sterker nog, de coureur van AJ Design Motorsport, kart nog maar amper twee jaar. 

Dat kwam zo: “De allereerste keer dat ik in een kart zat, was tijdens een verjaardag. Ik had een kinderfeestje op de kartbaan in Lelystad. Ik vond de snelheid leuk, en het rijden zelf. Ik deed nog niet aan een sport en toen koos ik karting als sport. Ik zei tegen mijn papa en mama: ik wil karten.”

“Vlak daarna ging ik naar de kartschool, en deed ik een paar lessen mee. Ik vond het heel leuk. Toen wilde ik een eigen kart. Ik kreeg een Parolin Rocky. Hoe meer ik reed, hoe sneller ik wilde. Mijn opa ging altijd mee naar het karten. Zijn laatste wens was dat ik een tweetakt kart kreeg en toen heb ik mijn eerste Mini Max Rotax kart gekregen.” 

Snel daarna debuteerde AJ in een Mini Max-kart tijdens de Rookie Demo van de NK-wedstrijden van Chrono. “Zo heb ik kunnen oefenen in de Mini max-kart. Eerst dacht ik: het wordt wel even wennen aan de snelheid, maar toen ik er eenmaal in reed, viel het wel mee. Ik heb steeds stappen gemaakt. Nu rijd ik dit seizoen de NK’s  en het Kart4Fun-kampioenschap.”

Vorig jaar in Eindhoven deed AJ voor de eerste keer mee aan een NK-wedstrijd. “Dat was om van het niveau te proeven. Dit jaar doe ik mee aan alle NK’s. Ik maak veel vooruitgang. Eerlijk gezegd vind ik het wel knap dat ik vooraan kan staan.”

Wat vonden ze op zijn school, de CBS School de Regenboog in Ridderkerk, van zijn podium en beker? “Mijn vriendje vond het vet. ‘Je hebt het goed gedaan’, zei hij. “De juf was ook blij. Ik heb de beker ook aan de directrice van school laten zien. Ze vond het vet en knap.”

AJ’s volgende wedstrijd is de derde ronde van Kart4Fun. Op 15 juli wordt ook die wedstrijd op het circuit van Berghem gehouden. “Daar hoop ik weer een podiumplaats te halen!” 

AJ bedankt zijn vader, moeder, driver Coach Ayrton Walczak, monteur Henny van der Geld, familie en zijn sponsors. 

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl