Sport

Karttalent AJ Burggraaff bewijst potentie voor dit seizoen in BNL Kick-Off

In een weekend waarin hij een uitstekende snelheid liet zien, deed karttalent AJ Burggraaff in Genk het nodige zelfvertrouwen op voor de rest van het seizoen. De elfjarige coureur uit Ridderkerk werd vierde in de finale van de Rotax Max Minimax-klasse tijdens de BNL Kick-Off. 

“Dit was het beste weekend tot nu toe”, zei AJ triomfantelijk. “Vorig jaar was het nog een beetje oefenen en kijken waar we stonden. Dit jaar rijden we voor een nieuw team en dat ging meteen heel goed. We gingen veel sneller dan vorig jaar.” 

Dat nieuwe team is het team van de zeer ervaren Kurt Timmermans, TK Racing genaamd. AJ is blij voor Kurt te rijden. “Hij leert me best wel veel. Hoe ik in de bochten moeten rijden bijvoorbeeld. En hij geeft me veel tactische tips en hoe ik moet inhalen.”

Dat die lessen, in combinatie met het topmateriaal van TK Racing, zijn effect hebben, bleek afgelopen weekeinde wel. “Ik was zaterdag zevende in de kwalificatie. Uiteindelijk ben ik in de eerste heat als negende geëindigd. Dat was iets minder dan gehoopt, maar de tweede heat ging goed. Toen ben ik van zeven naar drie gereden. In de laatste heat werd ik ook derde. Ik was daardoor overall en ik mocht als derde starten in de superheat vandaag (zondag, red.).” 

Het zei veel over zijn snelheid. AJ hoort dus bij de toprijders. Vooral als je je bedenkt dat de BNL Kick-Off een wedstrijd is waar elk jaar veel toprijders aan het vertrek staan. Ook in de superheat op zondagochtend was de talentvolle coureur supersnel. 

“Ik ben meteen naar één gereden en heb twee rondjes op kop gebleven. Ik werd nog ingehaald en was net niet snel genoeg om de koppositie terug te pakken. Zo werd ik tweede. In de finale heb ik het net niet gered om het podium te halen.

Niettemin had AJ laten zien dat hij dit seizoen de snelheid heeft om te strijden om de overwinning. Een aangename conclusie aan het begin van het seizoen. Voor AJ bestaat dat uit het BNL- en BMC-kampioenschap in België, het NK en de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het EK voor Rotax Max-rijders. 

Vanzelfsprekend keek AJ vooruit op de rest van het seizoen. Zijn volgende race is de eerste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk, over een kleine twee weken. “Die baan ken ik wel”, zei hij met een lach. 

Als zijn vorm van afgelopen weekeinde een goede indicatie is, dan kan hij dan opnieuw strijden om de zege. AJ had er alle vertrouwen in. “Ik heb met Aytron (Walczak, red.) en mijn vader heel goede coaches en monteurs.” 

Wat hij hoop te bereiken dit seizoen? “Mijn doel is om een ticket te halen voor de Grand Finals. Daar heb ik nog nooit gereden. En ik hoop in het NK hoog te eindigen. Ik sta nu vierde en ik sta niet ver achter de nummer één!” 

AJ bedankt zijn vader, moeder, en zijn coach en monteur Ayrton. Kurt Timmermans voor de begeleiding en Bouvin Power voor de goede motor.

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl