Sport

Nieuwe looproutes in Ridderkerk 

In Ridderkerk liggen vijf gemarkeerde looproutes. De routes zijn gerealiseerd door de gemeente Ridderkerk in samenwerking met Facet Ridderkerk en Laplab. Eind 2018 zijn de eerste looproutes aangebracht en nu zijn hier drie extra routes aan toegevoegd. Met de realisatie van de routes hoopt de gemeente dat de beweegparticipatie onder de Ridderkerkers verhoogd wordt. Een duidelijk uitgezette route kan soms net dat extraatje zijn om te gaan starten met (hard)lopen of fietsen.

Op zaterdag 19 februari 2022 worden de nieuwe routes officieel geopend om 11.00 uur door wethouder Henk van Os. De opening vindt plaats bij het startpunt van de 15 km route op de parkeerplaats bij de Pannekoe, Oosterpark 17A. Van 11.00 tot 12.00 uur wordt door deelnemers van Trimclub Antilope, Top-2000 en wandelvereniging Oostendam een gedeelte van deze route in gebruik genomen. Ook wanneer u geen lid bent van een van de wandelverenigingen bent u van harte welkom tijdens de opening.

De nieuwe routes zijn 2, 5 en 15 kilometer lang. De routes van 2 en 5 kilometer liggen in de wijk Bolnes en starten vanaf de parkeerplaats van voetbalverenging Bolnes. De 2 kilometerroute wordt aangegeven met witte markeringen en de 5 kilometer met blauwe markeringen. De 5 kilometer route gaat via het fietspad langs de Rotterdamseweg, het Dijkje, Benedenrijweg, het fietspad door de Donckse Velden en via de Kievitsweg weer terug naar het beginpunt. 

De 15 kilometer route is ontworpen met behulp van Trimclub Antilope en start in het Oosterpark. Vanaf de parkeerplaats bij restaurant de Pannekoe gaat de route naar Rijsoord. Via de Rijkstraatweg een rondje Waalbos, langs de oude zorgboerderij de NES, Pruimendijk, terug via het Zuidpad naar het Oosterpark. Dit is een mooie route voor de wat langere afstandslopers of om te fietsen. Bij elke kruising of na 500 meter zijn er markeringen aangebracht.

Met de realisatie van de drie nieuwe routes beschikt de gemeente Ridderkerk over een mooi netwerk van gemarkeerde routes. Uit bijna elke wijk van de gemeente en voor alle niveaus zijn er mogelijkheden om aan te sluiten. 

Met het uitzetten van de routes is rekening gehouden met stoplichten, ondergrond en gevaarlijke kruisingen. De markeringen zijn aangebracht op de grond. Het is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en vandalismebestendig. Er is voor een gemarkeerde route gekozen omdat wandelen of hardlopen een van de snelst groeiende sporten is van Nederland, zeker in coronatijd. De sport is relatief goedkoop en je kan het op ieder moment van de dag doen. Uit onderzoek is ook gebleken dat bewegen in de buitenlucht een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van mensen. Iedereen kan de routes vanaf nu gebruiken. 

Voor meer informatie over de beweegroutes kan iedereen contact opnemen met Jesper Lagendijk van Facet Ridderkerk via jesper.lagendijk@facetridderkerk.nl