Sport

Poseidon ’56 jeugd: geen eerste plaats, toch kampioen!

Met een verdienstelijk gelijkspel bij OZV in Oudewater mocht het eerste team van de waterpolojeugd onder 14 jaar van Poseidon ’56 de titel in de tweede klasse voor zich opeisen. De ploeg eindigde weliswaar niet op de eerste plaats in de eindstand, maar kreeg wel de titel en de kampioensschaal overhandigd.

Geen eerste plaats en toch kampioen, hoe kan dat?

In de waterpolo-jeugdcompetities van de KNZB is een regel verstopt die consequenties kan hebben. Een ploeg met dispensatiespelers, spelers die eigenlijk in een hogere leeftijdscategorie horen te spelen, maar om een specifieke reden toch in de lagere leeftijdscategorie zijn gedispenseerd, kunnen geen kampioen worden. In dat geval schuift de titel automatisch door naar de hoogst genoteerde ploeg in de eindstand zonder dispensatiespelers. Dat bleek het eerste team voor onder de 14 jaar van het Ridderkerkse Poseidon ’56 te zijn.

Uitgerekend op de laatste speeldag moesten de Ridderkerkse kinderen naar Oudewater om het op te nemen tegen het ongenaakbare OZV dat alle 21 eerdere wedstrijden had weten te winnen. In De Fakkel had deze tegenstander het al wel lastig gehad, maar wist er toen uiteindelijk met een 4-5 overwinning vandoor te gaan. Nog geen half jaar later wist Poseidon ’56 in de terugwedstrijd aan te tonen hoeveel groei de ploeg heeft doorgemaakt. Voor de eerste en enige maal dit seizoen leed OZV puntverlies met een 6-6 gelijkspel. En daarmee mocht de thuisploeg nog van geluk spreken, want lange tijd leidde Poseidon ’56.

Het uiteindelijke gelijkspel deerde de uitploeg nog, want na het laatste fluitsignaal werd de kampioensschaal overhandigd en mochten de Jip en Janneke-bubbels rijkelijk vloeien. Volgend seizoen wacht deze jonge en talentvolle groep een optreden in de eerste klasse.